Η παρουσίαση του Exynos 5 Octa από τη Samsung συνοδεύτηκε από την απογοήτευση ότι δεν είναι πραγματικό οκταπύρηνο chip παρά τους 8 επεξεργαστές που περιλαμβάνει, κάτι που όμως αναμένεται να αλλάξει σύντομα.

Το Exynos 5 Octa το οποίο βρίσκουμε στην Ευρωπαϊκή έκδοση του Galaxy S4, διαθέτει 4 επεξεργαστές που στηρίζονται στην αρχιτεκτονική ARM και χρησιμοποιούνται για τις δύσκολες εργασίες ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις επεξεργαστές στηρίζονται στην αρχιτεκτονική Cortex A7 η οποία είναι βελτιστοποιημένη για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας.

 

Μέχρι σήμερα μόνο τέσσερις από τους 8 επεξεργαστές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα, με τη Samsung να ανακοινώνει με δελτίο τύπου ότι μέχρι το τέλος του έτους το Exynos 5 Octa soc (system on chip) θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί ταυτόχρονα και τους οκτώ επεξεργαστές. Παράλληλα στην ανακοίνωση η Samsung αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει καλύτερες επιδόσεις αλλά και αποδοτικότητα.

 

Η δυνατότητα αυτή δεν την βλέπουμε αποκλειστικά στα chips της Samsung αφού αποτελεί μια εναλλακτική έκδοση της τεχνολογίας big.Little της ARM. Την ίδια δυνατότητα αναμένεται να χρησιμοποιήσει και το MediaTek MT8135 με τέσσερις πυρήνες, δύο από τους οποίους διαθέτουν αρχιτεκτονική Cortex A15 και δύο την αρχιτεκτονική Cortex A7.

 

 

Αν και δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες για το αν είναι δυνατή η αξιοποίηση και των οκτώ πυρήνων μέσω αναβάθμισης λογισμικού σε υποστηριζόμενες συσκευές όπως το Galaxy S4 που διαθέτει την έκδοση Exynos 5 Octa 5410, το πιθανότερο είναι να ισχύσει μόνο για την έκδοση 5420 με τις πρώτες συσκευές που θα τον ενσωματώνουν να αναμένονται το Φθινόπωρο.

 

Σε κάθε περίπτωση η Qualcomm ίσως χρειαστεί να ανασκευάσει την απάντηση που έδωσε πρόσφατα στη MediaTek μέσω βίντεο για την πραγματική χρήση οκτώ πυρήνων σε ένα smartphone.

Link.png Site: http://global.samsungtomorrow.com/?p=28140[/url]']Samsung