Από τη λίστα απουσιάζουν "φυσικά" οι benchmark εφαρμογές.

Έχουν υπάρξει αρκετές περιπτώσεις κατά το παρελθόν κατασκευαστές smartphone να περιορίζουν την απόδοση κάποιων εφαρμογών, φαινομενικά για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Τώρα, φαίνεται ότι και η Samsung μπορεί να κάνει το ίδιο.

Χρήστης του Twitter και άλλοι Κορεάτες χρήστες δημοσίευσαν μια λίστα (το αρχείο Excel βρίσκεται εδώ) με 10.000 εφαρμογές που λέγεται πως η Samsung περιορίζει την απόδοσή τους ως μέρος της Υπηρεσίας Βελτιστοποίησης Παιχνιδιών (Game Optimizing Service – GOS). Στην Κορεάτικη ιστοσελίδα της Samsung τα παράπονα των χρηστών δεκάδες.

Η υποτιθέμενη λίστα δεν περιορίζεται στα παιχνίδια, καθώς υπάρχουν και εφαρμογές όπως το Instagram, τις εφαρμογές Office της Microsoft, το Netflix, το Google Keep και το TikTok. Σε αυτή τη λίστα βρίσκονται ακόμη και οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες της Samsung όπως το Secure Folder, το Samsung Cloud, το Samsung Pay, το Samsung Pass και η εφαρμογή Κλήσεων.

Πάντως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι εφαρμογές αξιολόγησης όπως 3DMark, Antutu, PCMark, GFXBench και GeekBench 5 δεν περιλαμβάνονται στη λίστα. Αυτό υποδηλώνει ότι η Samsung δεν περιορίζει τις benchmark εφαρμογές. Κορεάτης Youtuber μάλιστα μετονόμασε το πακέτο εγκατάστασης του 3DMark σε Genshin Impact, εφαρμογή που περιλαμβάνεται στη λίστα που περιορίζει η Samsung, και η απόδοση έπεσε δραματικά, σύμφωνα και με το screenshot που δημοσίευσε ο ίδιος.

Samsung-GOS-Square-Dream-1000w-566h.jpg.png.16c4c6062f0f1097041e0eb9f96794b9.png

Το GOS φαίνεται να υπάρχει και στη σειρά Galaxy S22, στο Galaxy S21 Plus ενώ υπάρχει και στο Galaxy S20 Fe. Από τη μία πλευρά, είναι κατανοητό οι κατασκευαστές smartphone να επιδιώκουν να εξισορροπήσουν την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας για πολλές εφαρμογές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα σαφές επιχείρημα ότι οι χρήστες δεν λαμβάνουν την απόδοση που πλήρωσαν για να έχουν. Είναι ιδιαίτερα ύποπτο το γεγονός ότι δεν αναφέρονται benchmark εφαρμογές, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν θα ήταν αντιπροσωπευτικά της πραγματικής εμπειρίας.

Ωστόσο, αυτή δεν θα ήταν η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν κατασκευαστή κινητών να εμπλέκεται σε τέτοιες ηθικά αμφίβολες πρακτικές. Η OnePlus «πιάστηκε» να «βελτιστοποιεί» την απόδοση δημοφιλών εφαρμογών στο OnePlus 9 πέρυσι αποκλείοντας και αυτή τις benchmark εφαρμογές από αυτόν τον περιορισμό.

Η Samsung ήδη διερευνά το ζήτημα της υπηρεσίας GOS και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Naver, η εταιρεία διεξάγει εσωτερική έρευνα και προσεγγίζει το θέμα τόσο σοβαρά όσο και την καταστροφική κυκλοφορία του Galaxy Note 7 του 2016. Η νοτιοκορεάτικη εταιρεία αναμένεται να προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα σύντομα.

Ενημέρωση 15:02 - Η Samsung με νεότερη ανακοίνωσε, αναφέρει ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει σύντομα μια ενημέρωση λογισμικού η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να επιλέγουν αν προτιμούν να λαμβάνουν τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα κατά την εκτέλεση των εφαρμογών έναντι της μεγαλύτερης αυτονομίας της συσκευής τους. «Προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία κινητής τηλεφωνίας στους καταναλωτές», ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας. «Η Υπηρεσία Βελτιστοποίησης Παιχνιδιών (GOS) έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις εφαρμογές παιχνιδιών να επιτύχουν εξαιρετική απόδοση ενώ διαχειρίζονται αποτελεσματικά τη θερμοκρασία της συσκευής. Το GOS δεν διαχειρίζεται την απόδοση των εφαρμογών που δεν αφορούν παιχνίδια."

  • Like 1