Eφόσον επιβεβαιωθεί, η κίνηση σηματοδοτεί αλλαγή κατεύθυνσης για τη νοτιοκορεατική εταιρία

Η Samsung Electronics βρίσκεται κοντά στο να παραγγείλει εκατομμύρια οθόνες OLED για τηλεοράσεις από την LG Display, σύμφωνα με νέα ρεπορτάζ των MTN, ETNews και Seoul Economic Daily. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στελέχη των δύο εταιριών συναντήθηκαν πρόσφατα προκειμένου να καταλήξουν στη συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Samsung θα παραλάβει ένα εκατομμύριο οθόνες μέσα στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους, ενώ για το 2022 ο αριθμός θα αυξηθεί στα τέσσερα εκατομμύρια οθόνες. Εφόσον οριστικοποιηθεί η συμφωνία, θα είναι η πρώτη φορά που η Samsung αγοράζει οθόνες OLED από την επίσης νοτιοκορεατική ανταγωνίστριά της, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην αγορά. Οι τηλεοράσεις με οθόνες OLED της LG κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων στις επαγγελματικές αξιολογήσεις προϊόντων.

Η Samsung αποχώρησε από την αγορά τηλεοράσεων OLED εδώ και περισσότερο από μισή δεκαετία. Πλέον, η LG Display προμηθεύει με οθόνες OLED διάφορους κατασκευαστές τηλεοράσεων, μεταξύ των οποίων τη Sony, τη Vizio και τη Hisense, πέραν της LG Electronics. Πέρυσι, η LG Display ανακοίνωσε την επέκταση των γραμμών παραγωγής οθονών OLED, ενώ σύμφωνα με την εταιρία TrendForce, η οποία ειδικεύεται στην καταγραφή των τάσεων της αγοράς, οι παραγωγικές δυνατότητες της LG αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω κατά το δεύτερο τέταρτο του τρέχοντος έτους. Το ρεπορτάζ του ΜΤΝ αναφέρει πως η συνολική παραγωγική ικανότητα της LG Display για οθόνες OLED αναμένεται να κυμανθεί στα 8 εκατομμύρια τεμάχια για το 2021.

Οι τελευταίες αυτές δημοσιογραφικές πληροφορίες αποτελούν μία ακόμη ένδειξη πως η Samsung προετοιμάζει το έδαφος προκειμένου να θέσει στο περιθώριο τις οθόνες LCD, τις οποίες επί του παρόντος χρησιμοποιεί στο σύνολο των μοντέλων τηλεοράσεων που παράγει. Ακόμη και οι QLED τηλεοράσεις τους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οθόνες LCD πίσω από το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα. Πέρυσι η Samsung Display ανακοίνωσε πως θα σταματούσε την παραγωγή οθονών LCD, αντιμέτωπη με οξύ ανταγωνισμό από κινεζικές κατασκευάστριες εταιρίες, όμως η νοτιοκορεατική εταιρία φέρεται να ανέβαλε τον τερματισμό της παραγωγής μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, λόγω της αύξησης στη ζήτηση.

Παρότι η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών για οθόνες LCD εκτιμάται πως συνέβαλε στη λήψη της περυσινής απόφασης, το ΜΤΝ αναφέρει στο ρεπορτάζ του πως οι τάσεις αυτές αντιστρέφονται φέτος. Οι τιμές για οθόνες LCD καταγράφουν άνοδο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, εξέλιξη που ώθησε τη Samsung να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις.

Εντωμεταξύ, την ώρα που η Samsung Electronics σχεδιάζει την αγορά οθονών από την LG Display, ο εταιρικός κλάδος παραγωγής οθονών φέρεται να ασχολείται με την ανάπτυξη οθονών Quantum Dot OLED (QD-OLED). Ρεπορτάζ τoυ κορεατικού ειδησεογραφικού ιστότοπου The Elec που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα αναφέρει πως η Samsung Display ετοιμάζει μια νέα τηλεόραση που θα βασίζεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία, με τα πρώτα κομμάτια να στέλνονται σε πιθανούς πελάτες, όπως η Samsung Electronics, με την ολοκλήρωση της παραγωγής τον Ιούνιο. Την ίδια ώρα, όμως, οι δοκιμαστικές οθόνες QD-OLED που στάλθηκαν στη Samsung Electronics τον Ιανουάριο φέρονται να συγκέντρωσαν αρνητικά σχόλια λόγω της χαμηλής φωτεινότητάς τους.

Η τεχνολογία QD-OLED δεν είναι η μόνη νέα τεχνολογία απεικόνισης που έχει στα υπόψη της η Samsung. Πρόσφατα καταχώρησε προς εμπορική εκμετάλλευση ένα νέο τύπο οθόνης, με την ονομασία Micro LED, η οποία χρησιμοποιεί μια συστοιχία μικροσκοπικών, αυτόφωτων LED, προκειμένου να σχηματίσει μια εικόνα. Παρότι η Samsung έχει παρουσιάσει ήδη τη συγκεκριμένη τεχνολογία μέσα από μια σειρά τηλεοράσεων αιχμής, εκτιμάται πως θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια προκειμένου να καταστεί η τεχνολογία αυτή αρκετά οικονομική ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μοντέλα μαζικής παραγωγής. Παράλληλα, η εταιρία φέρεται να εργάζεται πάνω σε εξελιγμένες μορφές οθονών QLED.

Eρωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνίας με την LG, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε, ο Γιόνγκ-Χι Χαν, επικεφαλής του τομέα οθονών της Samsung Electronics, χαρακτήρισε ως απλές "φήμες" τα διάφορα ρεπορτάζ. 

  • Like 1