Η κατασκευή αισθητήρων ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος κάτω από την οθόνη του smartphone είναι θέμα που έχει συζητηθεί αρκετά τον τελευταίο καιρό.

Η Synaptics είναι η εταιρεία που κόβει πρώτη το νήμα στον άτυπο αγώνα δρόμου και στην έκθεση CES είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε από πρώτο χέρι (ή πιο σωστά από πρώτο …δάκτυλο) την υλοποίησή του οπτικού αισθητήρα Clear ID που ενσωματώθηκε σε smartphone της Vivo.

Πράγματι, μετά από μια σχετικά αργή διαδικασία ρύθμισης ο αισθητήρας ενεργοποιήθηκε, εμφανίζοντας ένα γράφημα του δακτυλικού αποτυπώματος πάνω στην οθόνη, όπου και ο χρήστης θα πρέπει να τοποθετήσει το δάκτυλό του.

Η όλη διαδικασία της αναγνώρισης είναι πιο αργή από λύσεις που βρίσκουμε σε κορυφαία smartphones της αγοράς, με το χρόνο απόκρισης να είναι περίπου 0,7 δευτερόλεπτα. Αυτή είναι βεβαίως η αρχή και μελλοντικά σύμφωνα με την εταιρεία θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. οι μηχανικοί της Synaptics εργάζονται ήδη πάνω στην επόμενη γενιά της τεχνολογίας όπου ο χρήστης θα μπορεί να τοποθετήσει το δάκτυλό του οπουδήποτε στην οθόνη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναγνώριση του αποτυπώματος. 

Το Clear ID, όπως ενημερωθήκαμε, δεν επηρεάζεται από τυχόν υγρασία πάνω στην οθόνη αλλά ούτε από δακτυλιές, ενώ τα ποσοστά ευστοχίας του είναι εφάμιλλα των λύσεων που βρίσκουμε στα περισσότερα smartphones της αγοράς. Ακόμη και στην περίπτωση που η οθόνη εμφανίσει κάποια γρατζουνιά ή ακόμη και ράγισμα στο συγκεκριμένο σημείο, εκπρόσωπος της Synaptics μας εξήγησε πως το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης θα είναι να περάσει ξανά το αποτύπωμά του. Αυτό γιατί το Clear ID θα βλέπει, πλέον, την γρατζουνιά ως μέρος του αποτυπώματος του χρήστη και γι' αυτό εξακολουθεί να το αναγνωρίζει χωρίς πρόβλημα.  

Το Clear ID είναι μια λειτουργία που θα πρέπει να περιμένουμε φέτος και σε άλλες συσκευές που για την ώρα θα ανήκουν στην υψηλή τιμολογιακά κατηγορία. Αυτό γιατί πρόκειται για νέα τεχνολογία και το κόστος αγοράς του αισθητήρα είναι ακόμη αυξημένο, κάτι που πάντως αναμένεται να αλλάξει μέσα στα επόμενα χρόνια και καθώς η τεχνολογία θα γίνεται σταδιακά πιο δημοφιλής. 

  • Like 1