Η σχεδιάστρια ημιαγωγών για φορητές συσκευές Qualcomm απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της αντιπάλου της στην αγορά Broadcom, μία πρόταση που έφτασε τα $103 δισεκατομμύρια.

Μετά την απόρριψη της εξαγοράς, η αξία της μετοχής της Qualcomm αυξήθηκε κατά 2,5% στα $66,17 ωστόσο η μετοχή της Broadcom σημείωση πτώση $1,3% στα $261,55.
"Το διοικητικό συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόταση της Broadcom υποτιμά δραματικά την Qualcomm και έρχεται με σημαντική κανονιστική αβεβαιότητα", δήλωσε ο Πρόεδρος της Qualcomm, Tom Horton.

 

Από την Broadcom έγινε γνωστό ότι θα επιδιώξει να συνεργαστεί με το διοικητικό συμβούλιο της Qualcomm, αφού όπως τόνισε οι πελάτες της και οι μέτοχοι της είδαν θετικά την πρόταση εξαγοράς. "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η πρότασή μας αντιπροσωπεύει την πλέον ελκυστική εναλλακτική πρόταση που ενισχύει την αξία της Qualcomm, και βρίσκουμε ενθαρρυντική τις αντιδράσεις των μετόχων της", ανέφερε σε δελτίο τύπου η Broadcom.

 

Και οι δύο εταιρείες έχουν την Apple μεταξύ των κορυφαίων πελατών τους, με τους αναλυτές να δηλώνουν ότι μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών θα βοηθούσε την Qualcomm να διευθετήσει τη νομική διαμάχη της με τον κατασκευαστή του iPhone, καθώς η Broadcom έχει στενότερη σχέση με την εταιρεία από το Cupertino.
Μετά από αυτή την εξέλιξη, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η Broadcom, είτε θα αυξήσει ελαφρώς την προσφορά της ή θα προχωρήσει σε μία άνευ προηγουμένου επιθετική εξαγορά στον κλάδο των ημιαγωγών. Η πρώτη βεβαίως είναι η ευκολότερη οδός και αυτή θα επιλέξει να ακολουθήσει η Broadcom αυξάνοντας την προσφορά της σε τέτοιο σημείο ώστε να ικανοποιηθεί το διοικητικό συμβούλιο της Qualcomm (αν και μία σωστή τιμή θα ήταν $80 με $85 ανά μετοχή, η Broadcom ενδεχομένως να φτάσει και στα $90) υποστηρίζουν κάποιοι αναλυτές.

 

Μία συμφωνία πάντως μεταξύ των δύο εταιρειών, θα ενεργοποιήσει τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο αφού η συνδυασμένη εταιρεία ουσιαστικά θα ελέγχει την high-end αγορά του WiFi σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ρυθμιστικές αρχές ήδη εξετάζουν την εξαγορά ύψους $38 δισεκατομμυρίων της NXP Semiconductors από την Qualcomm. Η Broadcom πάντως έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να εξαγοράσει την Qualcomm ανεξάρτητα από το κλείσιμο της συμφωνίας με την NXP.

 

Link.png Site: Reuters