Και εγένετο... 5G. Σικάγο και Μινεάπολις είναι οι πρώτες πόλεις των ΗΠΑ στις οποίες ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία του δικτύου 5G, από την Verizon.

Μάλιστα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι κατόρθωσε να ενεργοποιήσει το δίκτυο μία εβδομάδα πριν απ' ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί, σε προκαθορισμένα σημεία του Σικάγο και της Μινεάπολις. Η συνδρομή για την πρόσβαση στο δίκτυο από την Verizon, θα κοστίζει επιπλέον $10, ανεξάρτητα από το πλάνο στο οποίο βρίσκεται ο συνδρομητής.
Η τεχνολογία 5G υπόσχεται ταχύτητες έως και 20Gbps, με ισχυρότερη απόδοση και σημαντικά μειωμένο κόστος και κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με τους προκατόχους του, ενώ θα επιτρέπει μαζική σύνδεση τεράστιου αριθμού συσκευών, ταυτόχρονα, χωρίς "downtimes". Στον αντίποδα, εγείρονται ορισμένα ερωτήματα πάνω σε πιθανές επιπτώσεις του δικτύου στην υγεία, αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες προτού βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα.

Μέχρι στιγμής η μοναδική συμβατή συσκευή με το 5G, είναι το Motorola Moto Z3, το οποίο χρειάζεται το έξτρα αξεσουάρ "5G Moto Mod" για να πραγματοποιήσει σύνδεση στο δίκτυο. Για τους "ανυπόμονους",  το Samsung Galaxy S10 θα κυκλοφορήσει και σε μοντέλο 5G, αν και -τουλάχιστον στις ΗΠΑ- θα είναι κλειδωμένο πίσω από το δίκτυο Verizon.

Σύμφωνα με την Verizon, το δίκτυο 5G της πρόκειται να εξαπλωθεί σε πάνω από 30 πόλεις μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η Sprint θα "ανοίξει" το δικό της δίκτυο τον επόμενο μήνα, με την T-Mobile να ακολουθεί κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του 2019. Η ΑΤ&Τ προσέφερε πρόσβαση στο δικό της δίκτυο από τον περασμένο Δεκέμβρη, μόνο όμως μέσω ορισμένων mobile hotspots.

Engadget

 

  • Sad 1