Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό;

Η νεοσύστατη επιχείρηση Beeper φιλοδοξούσε να ενσωματώσει την κρυπτογραφημένη λειτουργικότητα του iMessage σε μια εφαρμογή Android που ονομάζεται Beeper Mini, επιτρέποντας τελικά στους αndroid χρήστες να στέλνουν ακόμα και ομαδικά μηνύματα στους φίλους τους με iPhone και iMessage.. Ωστόσο, μόλις μια εβδομάδα μετά την έναρξη λειτουργίας, η νεοσύστατη υπηρεσία σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί λόγω προφανούς σαμποτάζ της Apple. 

Την Παρασκευή, ο διευθύνων σύμβουλος της Beeper, Eric Migicovsky, επιβεβαίωσε μέσω tweet ότι η εφαρμογή δεν λειτουργούσε, υπονοώντας δυσοίωνα ότι η παρέμβαση της Apple έσβησε την παράκαμψη της διαλειτουργικότητας. Ταυτόχρονα, οι χρήστες του Beeper Mini, αντιμετώπιζαν μηνύματα σφάλματος όταν επιχειρούσαν να στείλουν μηνύματα, με ασαφή χρονικά όρια που τερμάτιζαν με συνοπτικές διαδικασίες κάθε προσπάθεια.

image.png.a168beca10c359df45a754d441f4d69c.png

Προηγουμένως, ο Migicovsky διατυμπάνιζε τα πλεονεκτήματα ασφαλείας της δημιουργίας του, ειρωνικά ακόμη και για τους χρήστες iPhone. Υποστήριξε ότι τα μηνύματα SMS του Android παραμένουν μη κρυπτογραφημένα, παρέχοντας στην ίδια την Apple πρόσβαση στις επικοινωνίες με συσκευές που δεν είναι iOS. Αντίθετα, το Beeper απέφευγε εντελώς τους μεσάζοντες, μεταφέροντας τα γραπτά κείμενα που προέρχονταν από το Beeper ως εγγενή δεδομένα iMessage. Με αυτόν τον τρόπο, οι servers της Apple θεωρητικά δεν θα μπορούσαν να αντιληφθούν οποιαδήποτε πλαστογράφηση μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών.

Ρεαλιστικά, η Apple διασφαλίζει με ζήλο την προσκόλληση του iMessage στην πλατφόρμα του iOS, ένα από τα βασικά στοιχεία με τα οποία ο χρήστης «κολλάει» με το οικοσύστημα της εταιρείας.. Στην πραγματικότητα, οι ρυθμιστικές αναστολές μείωσαν περαιτέρω τις ήδη αμυδρές προοπτικές της Apple να επιτρέψει εθελοντικά τη διαλειτουργικότητα. Σίγουρα δεν εκτίμησε ότι ένας ανεξάρτητος προγραμματιστής θα τρυπούσε τους φραγμούς της, όσο έξυπνα και αν το έκανε. Για την ώρα πάντως, ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η Apple αποκλείει το Beeper Mini από το δίκτυό της, δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Εύλογα εξοργισμένος, ο Migicovsky δηλώνει ότι η Apple θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του iPhone αποκλειστικά και μόνο για να επιβάλει την αποκλειστικότητα χρήσης της υπηρεσίας μόνο από συσκευές της. Με την ίδια την Apple να υποστηρίζει την υιοθέτηση του RCS, υποστηρίζει ότι η εσκεμμένη άρνηση της κρυπτογράφησης των SMS αποτελεί παράλογη ομηρία. Παρ' όλα αυτά, η μοίρα του Beeper ισορροπεί επισφαλώς στο κατά πόσο η ομάδα μηχανικών του μπορεί με κάποιο τρόπο να προσπεράσει τα εμπόδια της Apple, μια μάλλον άνιση μάχη. Πάντως με νεότερο tweet του πριν λίγες ώρες, αφήνει να εννοηθεί ότι έχει βρεθεί εναλλακτική, προτρέποντας τους χρήστες της εφαρμογής «να μείνουν κοντά στα smartphone τους».

Ενημέρωση 10/12: Μετά την όλη δημοσιότητα του θέματος, η επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων της Apple, Nadine Haija, αναφέρει ότι οι ενέργειες της Apple έγιναν προκειμένου να προστατευθεί η ασφάλεια και η ιδιωτικότητα των χρηστών του iMessage, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι θα προβεί σε παρόμοια μέτρα και στο μέλλον στην περίπτωση που οι δημιουργοί της εφαρμογής βρουν εναλλακτική. Αναλυτικά ή δήλωση της Apple έχει ως εξής:

Στην Apple, κατασκευάζουμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας με κορυφαίες στον κλάδο τεχνολογίες προστασίας της ιδιωτικής ζωής και ασφάλειας που έχουν σχεδιαστεί για να δίνουν στους χρήστες τον έλεγχο των δεδομένων τους και να διατηρούν τις προσωπικές πληροφορίες ασφαλείς. Λάβαμε μέτρα για την προστασία των χρηστών μας, αποκλείοντας τεχνικές που εκμεταλλεύονται πλαστά διαπιστευτήρια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο iMessage. Αυτές οι τεχνικές εγκυμονούσαν σημαντικούς κινδύνους για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας έκθεσης μεταδεδομένων και της ενεργοποίησης ανεπιθύμητων μηνυμάτων, ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και επιθέσεων phishing. Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε ενημερώσεις στο μέλλον για την προστασία των χρηστών μας.

  • Like 3