Με επίσημη ανακοίνωση της,  η εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) έκανε γνωστό ότι θα κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στην Αριζόνα των ΗΠΑ.

Στο εργοστάσιο θα παράγονται chipsets με κατασκευαστική μέθοδο 5nm. Η εταιρεία έχει ήδη παράγει δείγματα στα 5nm για διάφορους πελάτες της στο εργοστάσιο που διατηρεί στην Ταϊβάν.

Η εταιρεία λέει πως η νέα της εγκατάσταση θα απασχολεί πάνω από 1600 εργαζομένους από τον χώρο της υψηλής τεχνολογίας και η κατασκευή της θα ξεκινήσει το 2021. Η παραγωγή, που υπολογίζεται στα 20 χιλιάδες wafers με μέθοδο 5nm σε μηνιαία βάση, προορίζεται να ξεκινήσει, αν όλα πάνε καλά με τον αρχικό σχεδιασμό, το 2024. Η TSMC επίσης λέει πως συνολικά, από το 2021 μέχρι το 2029, θα δαπανήσει περίπου $12 δισεκατομμύρια στο νέο εργοστάσιο.

Το νέο εργοστάσιο θα είναι το δεύτερο της Ταϊβανέζικης εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς ήδη λειτουργεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ημιαγωγών στην πόλη Κάμας (Camas) στην Ουάσινγκτον καθώς και δύο κέντρα σχεδιασμού στο Όστιν, στο Τέξας και στο Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια.

Για την ώρα δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν οικονομικά κίνητρα η κάποια κρατική ενίσχυση για την εταιρεία από την πολιτεία ή την κυβέρνηση, ωστόσο η Wall Street Journal αναφέρει ότι τόσο το Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ όσο και η κυβέρνηση εμπλέκονται στα σχέδια της επέκτασης των δραστηριοτήτων της Ταϊβανέζικης εταιρεία επι Αμερικανικού εδάφους. Να αναφέρουμε ότι η εταιρεία έχει ήδη επενδύσει $17 δισεκατομμύρια στην κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Ταϊβάν, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή διάφορων εξαρτημάτων για το iPhone φέτος. Εδώ και αρκετό καιρό φημολογείται ότι η Apple θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από την Intel και να τοποθετήσει τους δικούς της επεξεργαστές στους υπολογιστές Mac και ενδεχομένως το νέο εργοστάσιο της TSMC στις ΗΠΑ να παίξει κάποιο ρόλο σε αυτό. Η TSMC κατασκευάζει chips για τις Apple, Nvidia, AMD και Qualcomm μεταξύ άλλων.

frc-e73f1bef771f4b3e3da273702b2755eb.jpg.3fd5102ca7904a6c1432e6a565b478fb.jpg

Να αναφέρουμε ότι μετά την επέκταση του αποκλεισμού της Huawei και την πρόθεση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ να εμποδίσει την πρόσβαση της εταιρείας σε chips που χρησιμοποιούν Αμερικάνικη τεχνολογία και λογισμικό, η TSMC βρίσκεται σε συζητήσεις με δικηγόρους για να διαπιστώσει πως επηρεάζεται η επιχείρηση της από τη νέα απόφαση της Αμερικανικής κυβέρνησης. Η απόφαση δεν επηρεάζει βεβαίως μόνο την TSMC αλλά και 114 ακόμη συνεργάτες και εταίρους της Huawei που βρέθηκαν στην «μαύρη λίστα» του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η Κινέζικη κυβέρνηση απείλησε με αντίποινα και αντίστοιχους περιορισμούς για τις Apple, Cisco και Qualcomm που εξαρτώνται από τα Κινέζικα εργοστάσια. Επίσης ενδέχεται να «βάλει στον πάγο» τις αγορές αεροσκαφών από την Boeing.