Η Ιαπωνική εταιρεία και δημιουργός του PlayStation ανακοίνωσε ένα ενδιαφέρον νέο προϊόν με την ονομασία Mocopi.  

Το Mocopi αποτελείται από έξι φορετές συσκευές που προσαρμόζονται σε διάφορα σημεία του σώματος με λουράκια, όπως στο κεφάλι, στα τέσσερα άκρα και στη μέση για να παρακολουθούν την κίνηση του χρήστη. Το κόστος του Mocopi στην Ιαπωνική αγορά είναι ¥49.500, δηλαδή περίπου €344. Ο στόχος του συγκεκριμένου προϊόντος είναι να επιτρέψει στον χρήστη να παρακολουθεί το σώμα του για τη δημιουργία βίντεο ή για το χειρισμό του άβαταρ του σε πραγματικό χρόνο σε εφαρμογές metaverse όπως είναι το VRChat. Μαζί με το προϊόν, η Sony θα διαθέσει επίσης και ένα SDK που επιτρέπει την εισαγωγή δεδομένων κίνησης σε τρισδιάστατες εφαρμογές που σχετίζονται με την κίνηση.

Η ονομασία προέρχεται από τον όρο «mocap» (motion capturing). Σύμφωνα με τη Sony, οι έξι χαμηλού βάρους και χρωματικά κωδικοποιημένοι αισθητήρες κίνησης χρησιμοποιούν «ιδιόκτητη, αποκλειστική τεχνολογία και ένα smartphone» σε συνδυασμό με μία επίσης αποκλειστική εφαρμογή. «Τυπικά, η παραγωγή βίντεο με τη χρήση αισθητήρων καταγραφής κίνησης απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό και χειριστές» όμως όπως υποστηρίζει η Ιαπωνική εταιρεία «αξιοποιώντας τον ιδιόκτητο αλγόριθμό» της «το Mocopi πραγματοποιεί εξαιρετικά ακριβή ανίχνευση κίνησης με μικρό αριθμό αισθητήρων απελευθερώνοντας τους VTubers [Virtual YouTubers] και τους δημιουργούς που ασχολούνται με την παραγωγή ταινιών και κινούμενων σχεδίων από περιορισμούς που σχετίζονται με τον χρόνο ή τον χώρο και την τοποθεσία».

Στις 15 Δεκεμβρίου, η Sony ανακοίνωσε ότι θα διαθέτει το SDK που συνοδεύει το προϊόν και το οποίο πρόκειται να συνδέσει τα δεδομένα καταγραφής κίνησης με διάφορες υπηρεσίες metaverse, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας ανάπτυξης πραγματικού χρόνου Unity και την εφαρμογή animation/ motion capturing MotionBuilder της Autodesk. «To SDK επεκτείνει τη χρήση δεδομένων κίνησης για δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση ολόκληρου του σώματος, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών σε τομείς όπως του metaverse και του fitness».

Η εταιρεία διέθεσε ένα βίντεο με οδηγίες για το πως ο χρήστης του Mocopi μπορεί να «συνδέσει» τους αισθητήρες με την εφαρμογή, να τους εφαρμόσει σωστά στο σώμα του και να προχωρήσει στην βαθμονόμησή τους (καλιμπράρισμα). Στη συνέχεια, μπορεί να ξεκινήσει να χορεύει ή να κάνει διάφορες κινήσεις και να δει το άβαταρ του εντός της εφαρμογής να κάνει ακριβώς τις ίδιες κινήσεις και ενέργειες.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο προϊόν που δεν απευθύνεται μόνο σε δημιουργούς ή άτομα που ενδιαφέρονται για το metaverse αλλά και σε επαγγελματίες που ασχολούνται με το animation ή την κινηματογράφηση. Εφόσον ο χρήστης του προϊόντος διαθέτει κάποια συσκευή με Android 11 ή iOS 15.7.1 ή νεότερη έκδοση τους μπορεί να χρησιμοποιήσει υπάρχοντα VRM άβαταρ και να εξάγει βίντεο σε μορφή MP4. Οι «κρατήσεις» για την αγορά του προϊόντος πρόκειται να ξεκινήσουν στα μέσα Δεκεμβρίου αυτή της χρονιάς ωστόσο οι παραδόσεις -και η διάθεση του- θα ξεκινήσουν στα τέλη Ιανουαρίου του 2023. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τη διαθεσιμότητα στη Βόρεια Αμερική ή στην Ευρώπη.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 1