Ο αισθητήρας Stacked CMOS διαχωρίζει τις φωτοδιόδους από τα pixel που ενισχύουν το φως.

Η Sony παρουσίασε έναν νέο τύπο Stacked CMOS αισθητήρα που χρησιμοποιεί pixel δύο επιπέδων (two-layer transistor pixels) για να διπλασιάσει την ικανότητα απορρόφησης φωτός. Οι τυπικοί αισθητήρες εικόνας διαθέτουν φωτοδιόδους ευαίσθητους στο φως αλλά και transistors pixel που ελέγχουν και ενισχύουν το σήμα στο ίδιο επίπεδο. Ωστόσο, ο νέος σχεδιασμός τοποθετεί τις φωτοδιόδους στην κορυφή και τα transistors pixel από κάτω, διπλασιάζοντας περίπου τα επίπεδα κορεσμού του σήματος, όπως αναφέρει η Sony.

Η Sony πρωτοστάτησε σε stacked αισθητήρες που τοποθετούσαν γρήγορη μνήμη κι άλλα ηλεκτρονικά απευθείας κάτω από τον αισθητήρα, επιτρέποντας μεγαλύτερες ταχύτητες ανάγνωσης, ταχύτατο burst shooting αλλά και μειωμένη παραμόρφωση εικόνας. Ο τελευταίας γενιάς αισθητήρας χρησιμοποιεί μια παρόμοια ιδέα, αλλά τοποθετεί τα transistors pixel σε ένα ξεχωριστό επίπεδο κάτω από το επίπεδο της φωτοδιόδου.

sony-stacked-cmos-1.JPG.e8a38577be56016d6a6ff36dc1e20d9f.JPG

Αυτό σημαίνει ότι κάθε επίπεδο θα μπορούσε να βελτιστοποιηθεί, επιτρέποντας στη Sony να διπλασιάσει τον κορεσμό του φωτός του αισθητήρα ή την αποτελεσματικότητα του κάθε pixel ξεχωριστά. Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει περίπου τη διπλάσια ικανότητα απορρόφησης φωτός.

Η Sony σημειώνει ότι επειδή τα transistors pixel βρίσκονται σε ξεχωριστό επίπεδο, μπόρεσε να μεγαλώσει και το μέγεθος των τρανζίστορ. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ενίσχυση του σήματος, μειώνοντας τον θόρυβο κατά τη νυχτερινή λήψη ή άλλες εικόνες σε σκοτεινές τοποθεσίες. Σύμφωνα με τη Sony, το αυξημένο δυναμικό εύρος θα επιτρέψει εικόνες υψηλής ποιότητας χαμηλού θορύβου ακόμη και σε χαμηλό φωτισμό.

sony-stacked-cmos-2.JPG.14e64c5bb6a9e124f1a31cd47186770d.JPG

Η Sony δήλωσε συγκεκριμένα ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει τη λήψη φωτογραφιών από smartphones σε ακόμη υψηλότερη ποιότητα. Με τη διπλάσια ικανότητα απορρόφησης φωτός, θα επιτρέπει πολύ βελτιωμένη ευαισθησία στο φως ακόμη και σε σχετικά μικρούς αισθητήρες με πολλά megapixel. Η Sony δεν έχει ακόμη αναφέρει πότε αυτή η τεχνολογία θα φτάσει σε smartphones ή κάμερες, αλλά σχεδιάζει να βελτιώσει περαιτέρω τη σχεδίαση τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς αισθητήρες.

  • Like 4