Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Cyber Security Connect, η Sony φαίνεται να έχει υποστεί παραβίαση δεδομένων από μια νέα ομάδα hacking με την ονομασία Ransomed.vc.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι απέκτησε πρόσβαση στα εσωτερικά συστήματα της Sony και απέκτησε περίπου 6.000 αρχεία. 

Η Ransomed.vc δήλωσε ότι παραβίασε με επιτυχία όλα τα συστήματα της Sony και δεν θα ζητήσει περαιτέρω λύτρα για τα δεδομένα από τη Sony. Αντ' αυτού, σκοπεύουν να τα πουλήσουν, επικαλούμενοι την απροθυμία της Sony να πληρώσει τις απαιτήσεις λύτρων. Οι hackers παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με την παραβίαση, συμπεριλαμβανομένων screenshots της σελίδας σύνδεσης της Sony και εσωτερικών εγγράφων. 

Τα αρχεία που διέρρευσαν φέρεται να περιέχουν build logs, κώδικα Java, HTML δεδομένα και άλλα, ενώ ένα μέρος τους είναι στην ιαπωνική γλώσσα. Αν και δεν έχει οριστεί ακόμη τιμή, το Ransomed.vc άφησε τα στοιχεία επικοινωνίας του στη Sony και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει δημόσια τα δεδομένα στις 28 Σεπτεμβρίου, αν δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

image.png.3e8c15c13f9416c2fdcd93574e75d641.png

Είναι ενδιαφέρον ότι το Ransomed.vc φαίνεται να λειτουργεί τόσο ως ομάδα ransomware όσο και ως πάροχος υπηρεσιών ransomware-as-a-service. Παράλληλα με τις μεγάλες εταιρικές παραβιάσεις, φέρεται να προειδοποιούν τις εταιρείες για ευπάθειες και παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δεδομένων, αξιοποιώντας νόμους όπως ο GDPR για να πιέσουν τα θύματα. 

Η Sony δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει δημοσίως την αναφερόμενη παραβίαση ή τους ισχυρισμούς της Ransomed.vc. Πάντως αν κάτι τέτοιο ισχύει, δεν θα ήταν το πρώτο μεγάλο hack της Sony αφού το 2011, το PlayStation Network παραβιάστηκε, εκθέτοντας 77 εκατομμύρια λογαριασμούς. Η Sony παρείχε αποζημίωση στους πληγέντες χρήστες για χρόνια μετά.

Αν και λιγότερο σοβαρό από το περιστατικό του PlayStation Network με βάση τον αριθμό των αρχείων, κάθε παραβίαση παρουσιάζει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.