Από σήμερα, η νέα σειρά smartphones της Sony, η Xperia X, που αντικαθιστά τη σειρά Xperia Z, ξεκινά να εμφανίζεται στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, αρχικά με το μοντέλο Xperia X.

Συνολικά η σειρά Xperia X αποτελείται από τέσσερα διαφορετικά μοντέλα, τα οποία -πλην ενός- είχαμε δει από κοντά τον περασμένο Φεβρουάριο στην έκθεση MWC όταν και παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Εκτός από αλλαγές στο σχεδιασμό, με τα νέα μοντέλα η Sony όπως αναφέρθηκε στη σημερινή συνέντευξη τύπου, επιθυμεί να ενσωματώσει στα smartphone της καινοτόμες προτάσεις ακόμα και αν προέρχονται από άλλους κατασκευαστές, χωρίς να στηρίζεται αποκλειστικά σε λύσεις που παράγουν τα διάφορα τμήματα της εταιρείας όπως οθόνες, κάμερες και το ηχητικό σύστημα. Για το σκοπό αυτό η Ιαπωνική εταιρεία προχώρησε πρόσφατα σε σημαντικές εξαγορές μεταξύ των οποίων το τμήμα αισθητήρων φωτογραφικών καμερών της Toshiba όπως επίσης και της εταιρείας Altair Semiconductor που ειδικεύεται στην παραγωγή LTE Modem chip.

 

Το πρώτο μοντέλο που θα δούμε στα ράφια των καταστημάτων από σήμερα είναι το Xperia X, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο, και με διαστάσεις οθόνης 5 ιντσών. Η οθόνη βασίζεται στην τεχνολογία Triluminos της εταιρείας και έχει Full HD ανάλυση. Εσωτερικά υπάρχει το Snaprdagon 650 SoC με 3GB μνήμη και 32GB αποθηκευτικού χώρου.

 

Η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της συσκευής, με ανάλυση 23.5MP, υποστηρίζοντας την τεχνολογία Hybrid autofocus, εγγραφή βίντεο σε 4K ανάλυση αλλά και ISO έως 12800. Και η εμπρόσθια κάμερα ξεχωρίζει με την ανάλυση της αφού αυτή είναι στα 13MP, δίνοντας πολύ καλύτερη ποιότητα στις selfies σας από τα περισσότερα smartphones της αγοράς. Η τιμή του Xperia X στην ελληνική αγορά έχει οριστεί στα €629.

 

20160601_132417.jpg


Xperia X - Xpera XA Ultra

 

Στα μέσα Ιουνίου, θα ακολουθήσει η κυκλοφορία του δεύτερου μοντέλου της σειράς, του Xperia XA το οποίο αποτελεί την οικονομική πρόταση της σειράς, με κόστος €299 και κατασκευή από αλουμίνιο. Οι διαστάσεις της οθόνης παραμένουν όπως στο μοντέλο Xperia X, στις 5 ίντσες όμως η ανάλυση πέφτει στα 720x1280. Για το μοντέλο αυτό η Sony έχει συνεργαστεί με την MediaTek για την ενσωμάτωση του Helio P10 SoC, με 2GB μνήμη και 16GB αποθηκευτικού χώρου.

 

Η κάμερα στο πίσω μέρος έχει ανάλυση 13MP ενώ η Sony έχει δώσει έμφαση στην εμπρόσθια κάμερα και αυτής της συσκευής, ενσωματώνοντας αισθητήρα 8MP. Το Xperia XA δε διαθέτει αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος όπως τα άλλα μοντέλα της σειράς, ενώ η μπαταρία έχει χωρητικότητα 2.300mAh.

 

Αν και η αρχική πληροφόρηση έλεγε ότι το Xperia X Performance δε θα έκανε την εμφάνιση του στη χώρα μας, εντούτοις η Sony άλλαξε γνώμη και έτσι το κορυφαίο μοντέλο της σειράς θα κυκλοφορήσει στη χώρα μας μέσα στον Ιούλιο. Οι επιδόσεις του Xperia X Performance αναμένεται να είναι κορυφαίες εξαιτίας του Snaprdragon 820 SoC της Qualcomm, το SoC που επιλέγουν οι περισσότεροι κατασκευαστές για τα κορυφαία τους μοντέλα. Συνοδεύεται από 3GB μνήμη και 32GB αποθηκευτικού χώρου, ενώ η εμφάνιση της συσκευής είναι εντυπωσιακή.

 

Επιπλέον το Xperia X Performance υποστηρίζει το πρότυπο αδιαβροχοποίησης IP68 και διαθέτει οθόνη 5 ιντσών, με τεχνολογίες Triluminos και X-Reality for Mobile αλλά και με Full HD ανάλυση. Η εμπρόσθια κάμερα έχει υψηλή ανάλυση 13MP ενώ η κύρια κάμερα στο πίσω μέρος των 23.5MP υποστηρίζει όπως και το Xperia X, την τεχνολογία Predictive Hybrid Autofocus. Η συγκεκριμένη τεχνολογία προέρχεται από τη σειρά καμερών alpha της Sony, και «προβλέπει» την κίνηση του αντικειμένου που θέλουμε να κάνουμε λήψη προκειμένου να εστιάσει σε χρόνο ρεκόρ και να αποφύγουμε το τελικό μας αποτέλεσμα να βγει κουνημένο.

 

Η τιμή του Xperia X Performance δεν έχει οριστικοποιηθεί όμως σύμφωνα με τα στελέχη της Sony, θα κυμαίνεται μεταξύ 729 και €729.

 

Τον Ιούλιο θα κάνει την εμφάνιση του στην ελληνική αγορά και το τέταρτο μοντέλο της σειράς το οποίο δεν ανακοινώθηκε στη Βαρκελώνη, το Xperia XA Ultra και το οποίο προορίζεται για τους λάτρεις των μεγάλων οθονών. Συγκεκριμένα με οθόνη 6 ιντσών, τεχνολογίας IPS και με ανάλυση Full HD, το Xperia XA Ultra όπως είδαμε δεν περνά απαρατήρητο εξαιτίας των μεγάλων του διαστάσεων 164 x 79 x 8.4χιλιοστά. Το βάρος κρατιέται σε ικανοποιητικά επίπεδα (200 γραμμάρια) ενώ εσωτερικά υπάρχει οκταπύρηνος επεξεργαστής της MediaTek με 3GB μνήμη και 16GB αποθηκευτικού χώρου.

 

20160601_145252.jpg

 

Ενσωματώνει την ίδια κύρια κάμερα με το Xperia X και Xperia X Performance, με ανάλυση 23.5MP ενώ αίσθηση προκαλεί η εμπρόσθια κάμερα η οποία και αυτή διαθέτει οπτικό σταθεροποιητή, με την ανάλυση της να είναι στα 16MP για κορυφαίες selfies. Περιμέναμε τη μπαταρία μεγαλύτερη από τα 2700mAh που διαθέτει η συσκευή, ενώ η τιμή του μοντέλου θα είναι ανταγωνιστική αφού θα κυμαίνεται περίπου στα €400.

 

Όλα τα μοντέλα της σειράς διαθέτουν επίσης microSD θύρα ενώ στηρίζονται στην έκτη έκδοση του Android με την κωδική ονομασία Marshmallow.