Ορισμένες εταιρείες σας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσετε τα ηχεία της τηλεόρασης σας για να ενισχύσετε τους οδηγούς της ηχόμπαρας ή κάποιου άλλου συστήματος ήχου προκειμένου να βελτιώσετε τη συνολική ποιότητα της ακρόασης.

Η Samsung προσφέρει το Q-Symphony με τις τηλεοράσεις της και η Sony τη δικής της λειτουργία με την ονομασία Acoustic Center Sync για παράδειγμα. Πρόσφατα ωστόσο, η Dolby προχώρησε στην ανακοίνωση μίας νέας λειτουργίας Atmos που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο και συνδυάζει τα ηχεία της τηλεόρασης με οποιαδήποτε ασύρματα ηχεία υπάρχουν στον χώρο ή στο δωμάτιο σας. Η επίσημη ονομασία της τεχνολογίας είναι Dolby Atmos FlexConnect και πρόκειται να κάνει ντεμπούτο στην αγορά με τις τηλεοράσεις της TCL που θα ανακοινωθούν για το έτος 2024 (το πιθανότερο είναι να τις δούμε από κοντά στην επερχόμενη έκθεση CES στις αρχές της νέας χρονιάς).

Η Dolby εξηγεί ότι το FlexConnect «βελτιστοποιεί έξυπνα τον ήχο» βάσει του χώρου και την θέση των ηχείων που βρίσκονται στον χώρο. Η εταιρεία λέει ότι απαλλάσσει τους χρήστες από τους ηχητικούς περιορισμούς που προέρχονται από τις διαστάσεις του δωματίου, της θέσης των επίπλων ή των ηχείων ή της θέσης των πριζών. Το FlexConnect επιτρέπει την τοποθέτηση ηχείων οπουδήποτε σε ένα δωμάτιο και τη βαθμονόμηση του καθενός από αυτά σε συνάρτηση με τα ηχεία της τηλεόρασης. Χάρη στο παραπάνω, η τεχνολογία δημιουργεί ένα προσαρμοσμένο προφίλ ήχου Dolby Atmos που είναι μοναδικό για το σπίτι κάθε χρήστη.

Η Dolby υποστηρίζει ότι η εγκατάσταση/εφαρμογή είναι γρήγορη και απλή καθώς η ακουστική χαρτογράφηση πραγματοποιείται με τη χρήση των μικροφώνων που βρίσκονται στο εσωτερικό της τηλεόρασης. Τα μικρόφωνα εντοπίζουν κάθε ηχείο πριν από την εκτέλεση της βαθμονόμησης του ήχου που αναφέραμε παραπάνω. Σύμφωνα με την εταιρεία, το τελικό αποτέλεσμα είναι συνεπές και καθηλωτικό όσον αφορά το επίπεδο εμβύθισης, ανεξάρτητα από τη θέση σας στον χώρο. Και για να σας προλάβουμε, το Dolby Atmos FlexConnect δεν ενισχύει μόνο το κεντρικό κανάλι. Αντιθέτως, το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό ρυθμίζει τον ήχο για κάθε ηχείο, ακόμη και για αυτά που διαθέτει η τηλεόραση. Αν το σύστημα ανιχνεύσει για παράδειγμα ότι ένα ζευγάρι ηχείων βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του δωματίου, μπορεί να προσαρμόσει τον ήχο έτσι ώστε η τηλεόραση να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του διαλόγου και τα ηχεία το υπόλοιπο μπροστινό ηχητικό σκηνικό. Αν τα δύο ηχεία βρίσκονται στο πίσω μέρος του δωματίου, η τηλεόραση αναλαμβάνει τόσο τους διαλόγους όσο και τους ήχους που κανονικά θα έπρεπε να προέρχονται από το μπροστινό μέρος του δωματίου.

Η τεχνολογία «ακούγεται φανταστική» αλλά η διαλειτουργικότητα θα αποτελέσει βασικό συστατικό για την εμπορική της επιτυχία. Τόσο το χαρακτηριστικό Q-Symphony της Samsung όσο και το Acoustic Center Sync της Sony απαιτούν την ύπαρξη μίας συμβατής ηχόμπαρας με την τηλεόραση, η οποία να είναι κατασκευασμένη αντίστοιχα από κάθε εταιρεία. Το Wow Orchestra της LG λειτουργεί επίσης με παρόμοιο τρόπο. Αν ωστόσο επιτραπεί στους κατασκευαστές να ενσωματώσουν αυτή τη νέα τεχνολογία όπως συμβαίνει σήμερα και με το Dolby Atmos, οι λάτρεις του οικιακού κινηματογράφου θα μπορούσαν να συνδυάσουν μια τηλεόραση Samsung με μια ηχόμπαρα της Sony -λέμε τώρα. Να αναφέρουμε, ότι η TCL πρόκειται επίσης να παρουσιάσει για πρώτη φορά ασύρματα ηχεία ή ενδεχομένως και ηχόμπαρες που θα συνοδεύουν τις συμβατές με το FlexConnect τηλεοράσεις της.