Κατά καιρούς, η TCL έχει παρουσιάσει ορισμένα εντυπωσιακά κόνσεπτ κινητών τηλεφώνων που αξιοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Στις αρχές της χρονιάς είχε παρουσιάσει το Fold ‘n Roll, το οποίο συνδύαζε μία foldable και rollable οθόνη και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε την τεχνολογία «σε δράση».

Η Κινέζικη εταιρεία παρουσίασε ένα πρωτότυπο που αξιοποιεί μία αναβαθμισμένη έκδοση της τεχνολογίας στο DTC 2021 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στην Κίνα με το βίντεο που αποκαλύπτει τη συσκευή να προέρχεται από την ιστοσελίδα Fold Universe. Το κινητό σε πρώτη φάση ακολουθεί τον τυπικό foldable σχεδιασμό που έχουμε δει σε συσκευές που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο (από τη Samsung) ωστόσο σε δεύτερη φάση παρατηρούμε την οθόνη του να επεκτείνεται και να ξετυλίγεται για να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας στον χρήστη.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν στοιχεία για τις προδιαγραφές της συσκευές. Σύμφωνα ωστόσο με την ιστοσελίδα Device Specifications, η εταιρεία εργάζεται στην ανάπτυξη ενός κινητού με εύκαμπτη οθόνη που διπλώνει και η οποία υποστηρίζει HDR 1000 και καλύπτει το 95% του εύρους του χρωματικού προτύπου DCI-P3 με μέγιστη φωτεινότητα 1000 nits. Η οθόνη υποστηρίζει ανάλυση 5.120 x 1.440 pixels όταν βρίσκεται σε πλήρη έκταση ενώ υποστηρίζει ρυθμό ανανέωσης μεταξύ 48 Hz και 240 Hz.

tcl-fold-n-roll-concept-11.jpg

Το πρωτότυπο δείχνει αναμφισβήτητα εντυπωσιακό και επιτρέπει στην εταιρεία να ενσωματώσει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια εργασίας σε ένα κατά τα άλλα τυπικού μεγέθους κινητό. Παρόλα αυτά, η πολυπλοκότητα του μηχανισμού αναδίπλωσης και τα κινούμενα εξαρτήματα αφήνει αρκετά περιθώρια για αστοχίες, τουλάχιστον σε αυτά τα πρώτα στάδια της τεχνολογίας. Επιπλέον, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα στοιχίσει η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο πρωτότυπο δείχνει ότι οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων μελλοντικά ενδέχεται να αξιοποιήσουν και τις δύο τεχνολογίες μαζί (foldable και rollable) σε μία συσκευή. Πότε θα δούμε τέτοιες συσκευές στο εμπόριο; Λογικά δεν θα τις δούμε για αρκετό καιρό ακόμη.

  • Like 3