Μετά το USB 3.2 και τις ταχύτητες έως και 20Gbps έρχεται ο οργανισμός USB-IF να ανακοινώσει την οριστικοποίηση της προδιαγραφής USB4 που θα προσφέρει διπλάσιες ταχύτητες.

Το USB Promoter Group –που αποτελείται από τις εταιρείες Apple Inc., Hewlett-Packard Inc., Intel Corporation, Microsoft Corporation, Renesas Electronics, ST Microelectronics και Texas Instruments – είχε ανακοινώσει την προδιαγραφή  USB4 τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο πρόσφατα δημοσιεύτηκε από το USB Implementers Forum (USB-IF) η τελική έκδοση της αρχιτεκτονικής.  

Το USB 4 βασίζεται και συμπληρώνει τις σημερινές USB 3.2 2x2 (USB-C) και USB 2.0 αρχιτεκτονικές, και σύμφωνα με το USB-IF βασίζεται στο Thunderbolt, προσφέροντας διπλάσιο μέγιστο bandwidth για το USB και επιτρέποντας πολλαπλά πρωτόκολλα δεδομένων και απεικόνισης ταυτόχρονα. Το USB-IF υπογράμμισε τις βασικές προδιαγραφές της αρχιτεκτονικής USB4, όπως είναι η υποστήριξη ταχύτητας έως και 40Gbps (διπλάσια από το σημερινό μέγιστο των 20Gbps) αλλά και η προς τα πίσω συμβατότητα με τα πρότυπα USB 3.2 και Thunderbolt 3. Το USB4 θα χρησιμοποιεί τον ίδιο σχεδιασμό connector με το USB3, οπότε οι κατασκευαστές δεν είναι απαραίτητο να προσαρμόσουν κάποιο νέο τύπο connector στις συσκευές τους.

Οι τελευταίοι υπολογιστές Mac της Apple υποστηρίζουν USB-C και Thunderbolt 3 και επομένως πολλοί χρήστες απολαμβάνουν ταχύτητες USB4 όταν χρησιμοποιούν καλώδια Thunderbolt 3 και συσκευές, ωστόσο το USB 4 πρόκειται να κάνει τέτοιες ταχύτητες το νέο «στάνταρντ». Το USB Power Delivery θα απαιτείται σε συσκευές που διαθέτουν USB4 οπότε και μπορούμε να περιμένουμε ακόμα υψηλότερης ισχύος φορτιστές. Οι πρώτες συσκευές που θα κάνουν χρήση του νέου πρότυπου USB4 αναμένονται στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021.

MacRumors

  • Like 4