Η αναβάθμιση ισχύος πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το δημοφιλές πρότυπο.

USB-C και λειτουργία Power Delivery επέτρεψαν τα τελευταία χρόνια σε αρκετούς χρήστες να φορτίζουν ταυτόχρονα τις αγαπημένες τους συσκευές χωρίς απαραίτητα να χρησιμοποιούν διαφορετικούς φορτιστές, αλλά έναν. Η θύρα USB-C με το χαρακτηριστικό Power Delivery επιτρέπει φόρτιση έως και 100W, αλλά σύντομα αυτό θα αλλάξει με την ανανεωμένη έκδοση 2.1, πίσω από την οποία βρίσκονται μεγάλοι κατασκευαστές όπως Apple και Xiaomi.

Ανάμεσα στα έγγραφα των 415 σελίδων που εξηγούν τις προδιαγραφές της νέας έκδοσης, βρίσκονται μερικές σημαντικές ενημερώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η Revision 2.1 του προτύπου USB-C ανοίγει το δρόμο για συσκευές USB4 αλλά και την αναβαθμισμένη έκδοση του Power Delivery, η οποία θα φέρει φόρτιση 240W μέσω του νέου χαρακτηριστικού Extended Power Range. Ένα smartphone συνήθως φορτίζει στα 18-25W, το Chromebook χρειάζεται 45W ενώ το πιο ισχυρό MacBook Pro μπορεί να φορτίσει στα 96W. Με τα παραπάνω νούμερα, καταλαβαίνει κανείς πως τα 240W θα καλύψουν με άνεση τις ανάγκες φόρτισης των παραπάνω συσκευών.

Ορισμένα laptops με Windows μπορούν να φορτίσουν έως και 130W μέσω USB-C, δηλαδή ήδη με  μεγαλύτερη ισχύ από αυτή που προσφέρει στη θεωρία το Power Delivery. Από την πλευρά του ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός USB-IF (Implementers Forum), ετοιμάζεται να παρουσιάσει νέες προδιαγραφές για το Power Delivery ώστε να επιτρέπει ασφαλέστερη φόρτιση σε υψηλότερες ταχύτητες από το τρέχον όριο των 100W. Μέρος αυτών των αλλαγών αποτελεί και το χαρακτηριστικό Extended Power Range όπως και οι περιορισμοί ή προβλήματα του καλωδίου στο οποίο μπορεί να προκύψουν θέματα με τη δημιουργία ηλεκτρικού τόξου (arcing – εμφανίζεται σε εργασίες διακοπής ή επαναφοράς της τάσης) κατά την αποσύνδεσή του.

Με την έλευση του EPR σημαίνει ότι τα τρέχοντα SPR καλώδια (Standard Power Range) θα καταργηθούν και όλα τα καλώδια που μεταφέρουν ισχύ άνω των 3A θα πρέπει να έχουν σήμανση e. Σε γενικές γραμμές, η νέα γενιά καλωδίων USB-C θα είναι ασφαλέστερη καθώς το USB forum συνεχίζει να βελτιώνει τις απαιτήσεις του για εξαρτήματα καλωδίων και την κατασκευή τους.

  • Like 2