Το Apple Watch με τις αντίστοιχες λειτουργίες ECG και EDA έρχεται τον Σεπτέμβριο.

Αν και νωρίτερα φέτος η Fitbit επικεντρώθηκε κυρίως στα fitness trackers με την κυκλοφορία του Charge 4, τους επόμενους μήνες πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά θα έχουν τα smartwatches. Το Fitbit Sense είναι το τελευταίο smartwatch της εταιρίας με κόστος $329 και ενσωματώνει ένα προηγμένο σύστημα παρακολούθησης της υγείας όπως αισθητήρα ηλεκτροδερμικής δραστηριότητας (EDA) αλλά και μετρήσεις καρδιογραφήματος (ECG).

Το smartwatch της Fitbit μπορεί να κάνει πράγματα που άλλα προϊόντα της εταιρίας δεν μπορούσαν να κάνουν στο παρελθόν. Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά είναι οι μετρήσεις EDA και ECG. Ο αισθητήρας EDA αναζητά ηλεκτρικές αλλαγές στο δέρμα του χρήστη που ενδέχεται να προκληθούν από το άγχος και το καθημερινό στρες. Ο χρήστης εκτελεί την εφαρμογή και έπειτα τοποθετεί την παλάμη του πάνω από την οθόνη και παίρνει σταθερές αναπνοές καθώς το smartwatch αναζητά τις συγκεκριμένες μετρήσεις.

fitbit-sense-main.jpg.f8997b970371237886cdc1f16d450c57.jpg

Με αυτή τη νέα λειτουργία η Fitibit ελπίζει να βοηθήσει τους χρήστες να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται το άγχος, μία λειτουργία η οποία ουσιαστικά πάει ένα βήμα παραπέρα τις κλασσικές αναπνευστικές ασκήσεις που είναι ήδη διαθέσιμες στις περισσότερες wearable συσκευές της. Ο αισθητήρας EDA καταγράφει και εμφανίζει δεδομένα σε ένα γράφημα παράλληλα με το νέο Stress Management Score, το οποίο είναι ένας ακόμη αριθμός που λαμβάνει υπόψη τον καρδιακό ρυθμό, την ποιότητα ύπνου και τα δεδομένα δραστηριότητας. Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο αριθμός, τόσο καλύτερα μπορεί και διαχειρίζεται το σώμα το καθημερινό στρες. Αυτός ο αριθμός θα αλλάζει τακτικά και όταν είναι μειωμένος, θα συνδυάζει συμβουλές για το πώς ο χρήστης να διαχειριστεί το άγχος του αλλά και ασκήσεις αναπνοής.

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή θα είναι η λειτουργία ECG, η οποία θα είναι παρόμοια με αυτή των Apple Watch Series 5. Ο χρήστης τοποθετεί δύο δάκτυλα στις γωνίες του Fitbit Sense για 30 δευτερόλεπτα και έπειτα παίρνει μια διάγνωση των ηλεκτρικών σημάτων που προέρχονται από την καρδιά του. Οι μετρήσεις ECG έχουν γίνει δημοφιλείς στα wearable, αφού επιτρέπουν στον χρήστη να ρίξει μία γρήγορη ματιά στην υγεία της καρδιάς του και ενδεχομένως να μάθει τα πρώτα σημάδια καταστάσεων όπως η κολπική μαρμαρυγή. Κανένα από τα wearable που διαθέτουν αισθητήρα ECG, δεν θεωρείται ιατρικό προϊόν, παρ’ όλα αυτά ο χρήστης μπορεί να μοιραστεί τα δεδομένα που θα λάβει με τον γιατρό του αν πιστεύει ότι κάτι δεν είναι σωστό ή δεν νιώθει καλά.

fitbit-sense-2.jpg.370f968e51908b4204867152a4d27411.jpg

Εκτός όμως από τα παραπάνω, το Sense ενσωματώνει κι άλλα δύο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Διαθέτει αισθητήρα θερμοκρασίας δέρματος αλλά και ειδοποιήσεις υψηλού και χαμηλού καρδιακού ρυθμού. Ο αισθητήρας θερμοκρασίας παρακολουθεί τη θερμοκρασία του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λαμβάνει βασικές μετρήσεις τη νύχτα, ώστε ο χρήστης να μπορεί να κατανοήσει καλύτερα τις διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου. Οι ειδοποιήσεις του καρδιακού ρυθμού παρακολουθούν την καρδιά ώστε ο χρήστης να ειδοποιείται όταν οι παλμοί είναι πάνω ή κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο BPM.

Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά είναι πρακτικά και λειτουργικά, καθώς λειτουργούν αυτόματα, χωρίς να ζητήσει ο χρήστης τις συγκεκριμένες μετρήσεις. Επίσης, οι αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος ίσως είναι ένα πρώιμο σημάδι ασθένειας, που εμφανίζεται πριν από όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα ενώ μία ειδοποίηση των καρδιακών παλμών ενδεχομένως να αποτρέψουν τον χρήστη να εμπλακεί σε μία αγχωτική κατάσταση.

Όσο αφορά τη σχεδίαση του smartwatch, η θήκη του Sense είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο και ανοξείδωτο ατσάλι ενώ έχει ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη AMOLED από άλλα έξυπνα ρολόγια της Fitbit. Εκτός από το ενσωματωμένο GPS, διαθέτει επίσης τη νέα οθόνη καρδιακού ρυθμού PurePulse 2.0, ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο για μουσική, αισθητήρα SpO2, υποστήριξη Fitbit Play και ένα νέο ενσωματωμένο ηχείο που επιτρέπει στους συμβατούς ψηφιακούς βοηθούς να απαντούν στα ερωτήματα του χρήστη ή στις εισερχόμενες κλήσεις.

Η Fitbit προσπαθεί ουσιαστικά να κάνει δύο πράγματα με το Sense. Από τη μία να ανταγωνιστεί το Apple Watch και το Samsung Galaxy Watch 3 και από την άλλη να ενθαρρύνει τους χρήστες να πληρώσουν για το Fitbit Premium. Τα χαρακτηριστικά που ενσωματώνει το Sense το βάζει σε άμεσο ανταγωνισμό με άλλα premium smartwatch ενώ χαρακτηριστικά όπως οι μετρήσεις EDA και ECG το θέτουν ως μία μακροχρόνια συσκευή υγείας.

Όσο αφορά το Fitbit Premium, μετρήσεις όπως το Stress Management Score θα είναι διαθέσιμες μόνο στους χρήστες που έχουν πληρώσει το premium. Οι χρήστες γενικά με τη συνδρομή premium που θα κοστίζει είτε $10 το μήνα είτε $80 το έτος, θα παρέχει πάρα πολλά δεδομένα υγείας αλλά θα προσφέρει και λειτουργίες όπως συνεδρίες διαλογισμού, προγράμματα άσκησης και υγιεινές διατροφικές συνήθειες.