Η Xiaomi καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους χρήστες να ξεκλειδώσουν τους bootloaders στα νέα smartphone της που χρησιμοποιούν το HyperOS, τον αντικαταστάτη του MIUI.

Η κίνηση αυτή περιορίζει την τροποποίηση ή το rooting των συσκευών Xiaomi, κάτι που έρχεται σε άμεση αντίθεση με το «παρελθόν» της εταιρείας.

Το ξεκλείδωμα ενός bootloader δίνει στους χρήστες πλήρη πρόσβαση διαχειριστή στο λειτουργικό σύστημα. Αυτό επιτρέπει την εγκατάσταση προσαρμοσμένων ROMs, rooting και άλλες ενδιαφέρουσες τροποποιήσεις.  Η Xiaomi προσφέρει επίσημο ξεκλείδωμα του bootloader εδώ και χρόνια, με τη διαδικασία να έχει πάντα αυστηρές απαιτήσεις, όπως η κατοχή ενός λογαριασμού Xiaomi συνδεδεμένου με τη συσκευή. 

Τώρα με το HyperOS, το ξεκλείδωμα του bootloader είναι απενεργοποιημένο από προεπιλογή. Η Xiaomi ισχυρίζεται ότι αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας και σταθερότητας. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει αφού για πολλά χρόνια, το όλο σύστημα λειτουργούσε σχεδόν άψογα με όσα smartphones της εταιρείας στηρίζονταν στο MIUI.

Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι η Xiaomi περιορίζει σε τεράστιο βαθμό τα κριτήρια για την αίτηση έγκρισης ξεκλειδώματος του bootloader. Οι χρήστες πρέπει να είναι μέλη επιπέδου 5 στο κινεζικό φόρουμ της Xiaomi, κάτι που απαιτεί πολλές αναρτήσεις με την πάροδο του χρόνου. Και πάλι όμως, η άδεια αυτή διαρκεί μόλις 1 χρόνο και επιτρέπει το ξεκλείδωμα μόνο 3 συσκευών. Χωρίς να πληρούν αυτά τα δύσκολα νέα κριτήρια, οι χρήστες δεν μπορούν να ξεκλειδώσουν τους bootloaders των Xiaomi συσκευών τους. Αυτό περιορίζει σημαντικά την τροποποίηση και την προσαρμογή των HyperOS smartphone.

Η Xiaomi δηλώνει ότι οι συσκευές με ξεκλείδωτο bootloader δεν θα λαμβάνουν ενημερώσεις HyperOS όμως οι περισσότεροι που ξεκλειδώνουν τη συσκευή τους επιθυμούν ούτως ή άλλως προσαρμοσμένες ROMs. Παρόλα αυτά, το να πρέπει να στερηθούν τις επίσημες ενημερώσεις είναι ενοχλητικό.

Οι περιορισμοί του HyperOS ισχύουν προς το παρόν μόνο στην Κίνα όμως αναμένουμε παρόμοια αυστηρούς κανόνες για την παγκόσμια κυκλοφορία του HyperOS στις συσκευές Xiaomi 14 στις αρχές του 2024.

Η Xiaomi αναιρεί με την κίνησή της αυτή, ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά των συσκευών της εδώ και χρόνια, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε και ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της τεράστιας κοινότητάς της.  Ενώ η Xiaomi επικαλείται την ασφάλεια και τη σταθερότητα, το πραγματικό κίνητρο πιθανότατα αφορά τον έλεγχο και τη βελτιστοποίηση. 

Όμως η προσέγγιση αυτή κινδυνεύει να εξοργίσει τους πιο πιστούς οπαδούς της. Οι power users που θέλουν πλήρη εξουσία πάνω στις συσκευές τους παρέχουν πολύτιμα σχόλια. Η αποξένωσή τους στερεί από την Xiaomi τη διορατικότητα για τη βελτίωση του HyperOS.

  • Sad 7