H Κινέζικη εταιρεία ZTE δεν θα μπορεί να αγοράσει chips της Qualcomm από εδώ και πέρα, μετά από απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με αυτή του την απόφαση, το Υπουργείο τιμωρεί την Κινέζικη εταιρεία για αθέτηση των όρων μίας περσινής υπόθεσης παραβίασης κυρώσεων, με το να απαγορεύσει σε όλες τις Αμερικάνικες εταιρείες από το να πουλάνε εξαρτήματα ή υποσυστήματα όπως επεξεργαστές και chipsets στη ZTE. Η απαγόρευση ισχύει για τα επόμενα επτά χρόνια.

Η Κινέζικη εταιρεία δήλωσε ένοχη πέρυσι σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ ότι παραβίασε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν με το να προμηθεύει παρανόμως Αμερικάνικης προέλευσης αγαθά και προϊόντα τεχνολογίας στο Ιράν.

Η ZTE πλήρωσε $890 εκατομμύρια σε πρόστιμα και ποινές ενώ μπορούσε να της επιβληθεί μία πρόσθετη ποινή ύψους $300 εκατομμυρίων. Στο πλαίσιο του διακανονισμού με την Αμερικάνικη δικαιοσύνη, η ZTE υποσχέθηκε να απολύσει τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της και να επιβάλει πειθαρχικές ποινές ή να μειώσει το μπόνους στον μισθό τριανταπέντε ακόμα υπαλλήλων της.

Το ζήτημα είναι ότι ενώ η Κινέζικη εταιρεία απέλυσε τα τέσσερα στελέχη παραδέχτηκε ότι δεν επέβαλλε ποινές στους υπόλοιπους 35 υπαλλήλους της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη νέα απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Είναι προφανές πως η απόφαση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις της Κινέζικης εταιρείας. Εκτιμάται πως Αμερικάνικες εταιρείες παρέχουν το 25% με 30% των εξαρτημάτων που χρησιμοποιεί στον εξοπλισμό της, που ποικίλει από κινητά τηλέφωνα, μέχρι δικτυακό εξοπλισμό. Το φημολογούμενο για παράδειγμα smartphone της Axon 9, απαγορεύεται να ενσωματώνει SoC της Qualcomm. Τώρα, θα πρέπει να δούμε αν θα κυκλοφορήσει αφού υποτίθεται ότι θα βασιζόταν στο Qualcomm Snapdragon 845 SoC. Λογικά, η ZTE θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να επενδύσει σε chipsets της MediaTek, και για τις ανάγκες του επερχόμενου Axon 9 λογικά.

Ο Douglas Jacobson που εκπροσωπεί προμηθευτές της Κινέζικης εταιρείας χαρακτήρισε την απόφαση εξαιρετικά αυστηρή, τονίζοντας ότι θα πλήξει σοβαρά την ZTE, που εξαρτάται σημαντικά από Αμερικάνικα προϊόντα και λογισμικό και πως είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Η απόφαση ενδέχεται να κλιμακώσει την ένταση που υπάρχει στο εμπόριο ανάμεσα στη Κίνα και στις ΗΠΑ.

Reuters

GSMArena

  • Like 3