Το Reuters αναφέρει ότι η Κινέζικη εταιρεία ZTE και η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία για να συνεχίσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην Αμερικάνικη αγορά.

Η πλειοψηφία στο Κογκρέσο υποστηρίζει ότι η διοίκηση του Ντόναλντ Τράμπ δεν θα πρέπει να υποχωρήσει στις πιέσεις για χαλάρωση στο θέμα της ZTE, καθώς η εταιρεία παραβίασε τις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας και του Ιράν.

Να θυμίσουμε ότι το Υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών, απαγόρευσε την προμήθεια αγαθών, εξαρτημάτων δικτυακού εξοπλισμού και επεξεργαστών ή chipsets στη ZTE από Αμερικάνικες εταιρείες. Μάλιστα το εμπάργκο, που ήρθε μετά από αθέτηση των όρων που συμφωνήθηκαν σε υπόθεση παραβίασης κυρώσεων (η Κινέζικη εταιρεία δήλωσε ένοχη στο δικαστήριο για παραβίαση κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του Ιράν με το να προμηθεύει στη χώρα της Μέσης Ανατολής Αμερικάνικης προέλευσης αγαθά και προϊόντα τεχνολογίας).

Η απαγόρευση θα εμπόδιζε στη ZTE να ασκεί επιχειρηματικές δραστηριότητες με Αμερικανικές εταιρείες και θα απαγόρευε όλες τις πωλήσεις της εντός των ΗΠΑ για επτά χρόνια. Ο Τράμπ έχει διαπραγματευθεί πρόστιμο ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον πρόεδρο της Κίνας σε τηλεφωνική κλήση, σύμφωνα με το κανάλι Fox News. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν αξιωματικούς συμμόρφωσης εντός της ZTE για να διασφαλίσουν ότι τα πράγματα παραμένουν όπως θα έπρεπε.  Επίσης θα πρέπει να κάνει σημαντικές αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο. «Πρόκειται για μια ενέργεια επιβολής του νόμου που διαχειρίζεται η αρχή Εμπορίου. Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η ZTE θα παραμείνει η μόνη υπεύθυνη σε ότι αφορά στην παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ, ότι θα πληρώσει αρκετά για αυτό, και ότι θα προστατεύσουμε την υποδομή ασφαλείας και τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Η εταιρεία έχασε περίπου 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια από τότε που τέθηκε σε ισχύ την απαγόρευση στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με την έκθεση. Όταν έγινε γνωστή η συμφωνία των ΗΠΑ με την ZTE, η αξία των μετοχών των προμηθευτών της ZTE ανέβηκε ελαφρώς. Έτσι, η αξία της μετοχής της Acacia (κατασκευαστής οπτικών δικτύων) αυξήθηκε κατά 4,4%, ενώ της Oclaro (κατασκευαστής οπτικών εξαρτημάτων) αυξήθηκε κατά 2,7%. Σε αντάλλαγμα, η Κίνα αναμένεται να άρει τους δασμούς που επιβάλλει σε Αμερικάνικα αγροδιατροφικά προϊόντα, και να αγοράζει περισσότερα στο εξής αλλά και να εγκρίνει την εξαγορά της NXP από την Qualcomm σε μία συμφωνία που άγγιξε τα $47 δισεκατομμύρια.

GSMArena

  • Like 1