Το τμήμα cloud computing (υπολογιστικού νέφους) της Amazon ολοκλήρωσε τη σχεδίαση του δεύτερης γενιάς, ισχυρότερου επεξεργαστή της για κέντρα δεδομένων σύμφωνα με το Reuters, δείγμα ότι η εταιρεία συνεχίζει να επενδύει πολλά χρήματα στην ανάπτυξη των δικών της επεξεργαστών για την ολοένα αναπτυσσόμενη επιχείρηση της.  

Ο νέος επεξεργαστής για τους διακομιστές Amazon Web Services βασίζεται στην αρχιτεκτονική της ARM που ανήκει στην Softbank, και σύμφωνα με πληροφορίες είναι τουλάχιστον 20% ταχύτερος από τον πρώτο επεξεργαστή της Amazon, Graviton, που σχεδιάστηκε για να αποτελέσει μία χαμηλότερου κόστους εναλλακτική πρόταση στις λύσεις των Intel και AMD για απλούστερες εργασίες. Αν οι προσπάθειες της Amazon στον συγκεκριμένο τομέα αποδειχτούν επιτυχημένες, θα μειώσουν σταδιακά την εξάρτηση της εταιρείας από την Intel και την AMD. Το cloud computing αποφέρει τεράστια ποσά στους κατασκευαστές επεξεργαστών, και η Intel ελέγχει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% την αγορά επεξεργαστών για διακομιστές και κέντρα δεδομένων και η AMD σχεδόν το υπόλοιπο ποσοστό που απομένει (κάποτε η Intel κατείχε ποσοστό 99%). Το τμήμα κέντρων δεδομένων της Intel για παράδειγμα παρήγαγε σχεδόν τα μισά από τα συνολικά λειτουργικά κέρδη της πέρυσι. Όμως τώρα, υπάρχουν κατασκευαστές επεξεργαστών αρχιτεκτονικής ARM που επιδιώκουν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της Intel. Μπορεί τα chips αρχιτεκτονικής ARM να βρίσκονται σε όλα τα κινητά σήμερα, ωστόσο διάφορες εταιρείες θέλουν να τους καταστήσουν κατάλληλους και για χρήση σε κέντρα δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων νεοσύστατων εταιρειών που δημιουργήθηκαν από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη των Intel και Apple.

Το πρώτο chip της ARM δεν φαίνεται να είχε κάποιον αντίκτυπο στην επιχείρηση κέντρων δεδομένων της Intel, που συνέχισε να αναπτύσσεται την τελευταία χρονιά, ωστόσο το δεύτερο, χάρη στην σημαντική αύξηση της απόδοσης του αναμένεται να στείλει ένα μήνυμα στην αγορά. Ο νέος επεξεργαστής της Amazon δεν αναμένεται να είναι τόσο ισχυρός όσο τα chips τύπου Cascade Lake και Rome των Intel και AMD αντίστοιχα, ωστόσο είναι φθηνότερα (τα ισχυρότερα chips της Intel στοιχίζουν αρκετές χιλιάδες δολάρια ενώ τα ARM-based chips στοιχίζουν λιγότερο από $1000) και καταναλώνουν σημαντικά λιγότερη ενέργεια. Το chip «Graviton» βασιζόταν στην παλαιότερη τεχνολογία Cortex-A72 της ARM, ωστόσο το δεύτερο σύμφωνα με το Reuters χρησιμοποιεί τη τεχνολογία Neoverse N1 και αναμένεται να διαθέτει 32 πυρήνες όταν το προηγούμενο chip της εταιρείας είχε 16. Επίσης θα χρησιμοποιεί ένα νέο είδος υπερσυνδέσμου με την ονομασία «fabric» που θα του επιτρέπει την σύνδεση με άλλα chips για την επιτάχυνση εργασιών όπως η αναγνώριση εικόνων κ.ά.

Reuters

Engadget

  • Like 3