Η Amazon και η iRobot ματαίωσαν την προτεινόμενη συγχώνευσή τους ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού αντιμετώπισαν αυξανόμενες αντιμονοπωλιακές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία, η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2022, προκάλεσε αμέσως τον έλεγχο της ΕΕ σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από την απόκτηση από την Amazon του διακεκριμένου κατασκευαστή της ηλεκτρικής σκούπας Roomba.

Τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβίβασε επίσημα τις μονοπωλιακές ανησυχίες, με αποκορύφωμα την περασμένη εβδομάδα με μια προειδοποίηση ότι δεν θα υπήρξε έγκριση χωρίς διορθωτικά μέτρα που να καθησυχάζουν τις ρυθμιστικές αρχές. Με την Amazon να αρνείται τις συγκεκριμένες παραχωρήσεις, οι εταιρείες επέλεξαν να τερματίσουν τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις, με την iRobot να λαμβάνει αποζημίωση ύψους 94 εκατ. δολαρίων.

Η κατάρρευση της συμφωνίας ακολουθεί πρόσφατες παρεμβάσεις της ΕΕ που αμφισβητούν την κυριαρχία της Amazon στην αγορά μέσω υποτιθέμενων αντιανταγωνιστικών τακτικών, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας του 2022 που διέπει τη χρήση της πλατφόρμας τρίτων πωλητών της Amazon. 

Η iRobot ανακοίνωσε ταυτόχρονα 350 απολύσεις που αντιστοιχούν στο 31% του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της παραίτησης του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου Colin Angle, καθώς η εταιρεία χάνει μια σίγουρη λύση εν μέσω πρόσφατων οικονομικών δυσκολιών. 

Η Amazon καυτηρίασε τις ρυθμιστικές αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας ότι η καινοτομία και τα οφέλη για τους καταναλωτές εξαφανίζονται εάν οι αρχές "στερούν από τις επιχειρήσεις τις ευκαιρίες να βελτιωθούν και να καινοτομήσουν". Από την άλλη, η iRobot αποδέχθηκε το απογοητευτικό αποτέλεσμα και στοχεύει να επικεντρωθεί εκ νέου σε μελλοντικά προϊόντα.

  • Like 1