Ήδη η εταιρία αφαιρεί τη δυνατότητα αυτή από τα καταστήματα Fresh που διατηρεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η Amazon προχωρά στην αφαίρεση της δυνατότητας self-checkout από τα καταστήματα Fresh. Το σύστημα αυτό, βασίζεται σε μια σειρά από κάμερες, αισθητήρες αλλά και την παραδοσιακή συμμετοχή ανθρώπων, προκειμένου να ελέγχονται τα πράγματα με τα οποία φεύγουν οι πελάτες από τα καταστήματα, χρεώνοντάς τους ανάλογα. Μάλιστα είχαμε δοκιμάσει τη σχετική τεχνολογία πριν τέσσερα χρόνια σε ένα κατάστημα Amazon Go στο San Francisco.

Η τεχνολογία αυτή αντιμετώπιζε από την πρώτη στιγμή προβλήματα. Ουσιαστικά, το σύστημα, με την επωνυμία Just Walk Out, προσφέρει μια ψευδαίσθηση αυτοματισμού, με την Amazon να καυχιέται για τη συμμετοχή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης στην όλη διαδικασία. Και κάπου εδώ βρίσκεται η ρίζα της ψευδαίσθησης, καθώς μπορεί στα καταστήματα να μην υπάρχουν ταμίες, όμως φαίνεται πως υπάρχουν πάνω από 1.000 πραγματικοί άνθρωποι στην Ινδία, που ελέγχουν τις εικόνες που μεταδίδονται από τις κάμερες, ώστε να διασφαλίσουν την ακρίβεια των χρεώσεων.

Εκτός αυτού, η εγκατάσταση και συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού αποδείχτηκε ιδιαίτερα δαπανηρή, κι ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που η συγκεκριμένη τεχνολογία υιοθετήθηκε μόλις στα μισά περίπου καταστήματα Fresh στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι καταναλωτές που χρησιμοποίησαν το σύστημα αυτό αντιμετώπισαν διάφορα εκνευριστικά προβλήματα, από την έκδοση αποδείξεων ώρες μετά την αγορά, έως και εντελώς λάθος παραγγελίες. Με άλλα λόγια, χρειαζόταν ένα τεράστιο δίκτυο ευαίσθητου εξοπλισμού και 1.000 άτομα που κοίταζαν τις εικόνες που μετέδιδαν οι κάμερες, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά ενός ή δύο ανθρώπων που θα κάθονταν πίσω από τα ταμεία σε κάθε κατάστημα. Κάποιες φορές, η καινοτομία καταλήγει σε φαρσοκωμωδία.

Εντωμεταξύ, είχαν δημιουργηθεί και ορισμένα σοβαρά ζητήματα, σε επίπεδο ιδιωτικότητας. Όλες εκείνες οι κάμερες και οι αισθητήρες συλλέγουν διαρκώς βιομετρικά δεδομένα, καθώς οι άνθρωποι ψωνίζουν. Η τεχνολογία δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση της παλάμης, που είχε ήδη εφαρμόσει η Amazon, καθώς κάμερες και αισθητήρες μετρούν το σχήμα και το μέγεθος του σώματος κάθε πελάτη, για σκοπούς ταυτοποίησης και παρακολούθησης της πορείας του στο κατάστημα. Όλο αυτό, οδήγησε στην κατάθεση ομαδικής αγωγής στη Νέα Υόρκη, με τους ενάγοντες να εγκαλούν την εταιρία ότι συγκέντρωνε τα δεδομένα αυτά χωρίς να ενημερώνει επαρκώς τους πελάτες της.

Η Amazon επιχείρησε να πουλήσει την τεχνολογία αυτή σε άλλες αλυσίδες λιανικής, όμως δεν κατάφερε να δελεάσει αρκετούς υποψήφιους πελάτες. Κάποια στιγμή συνεργάστηκε με τη Starbucks σε ορισμένα καταστήματα, ενώ έγινε και μια μικρή προσπάθεια εισαγωγής του συστήματος σε νοσοκομεία, αποκλειστικά για το ιατρικό προσωπικό, όμως τα πράγματα δεν προχώρησαν περισσότερο. Ένα από τα βασικά θέματα ήταν πως τα συστήματα αυτά απαιτούν ψηλά ταβάνια, προκειμένου να τοποθετούνται οι κάμερες και οι αισθητήρες. Εντωμεταξύ, πολλές αλυσίδες λιανικής θεωρούν την Amazon ανταγωνιστική και προβληματική παρουσία στην αγορά, επομένως δεν είχαν διάθεση να συνεργαστούν μαζί της.

Η τεχνολογία Just Walk Out θα συνεχίσει να παρέχεται σε επιλεγμένα καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Amazon δήλωσε πως η απομάκρυνση των συστημάτων αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας ανανέωσης των δραστηριοτήτων της στην αγορά του λιανικού εμπορείου τροφίμων. Η εταιρία σχεδιάζει να εισαγάγει τα έξυπνα καρότσια που έχει αναπτύξει, με την επωνυμία Dash, σε καταστήματα λιανικής, μετά τη δοκιμαστική περίοδο που ολοκληρώθηκε σε διάφορα καταστήματα Fresh και της αλυσίδας Whole Foods. Τα καρότσια αυτά είναι εφοδιασμένα με ζυγαριές και αισθητήρες ώστε να παρακολουθούν τις αγορές σε πραγματικό χρόνο και, φυσικά, να επιτρέπουν στους πελάτες να παρακάμπτουν τις ουρές στα ταμεία.

  • Thanks 1
  • Haha 9