Η Amazon έχει αρχίσει να ενημερώνει τους εργαζόμενους που επηρεάζονται από το νέο γύρο απολύσεων, στο πλαίσιο του σχεδίου της να μειώσει το προσωπικό της κατά περίπου 18.000 άτομα.

Η κίνηση αυτή, η οποία έρχεται σε συνέχεια πρόσφατου γύρου απολύσεων της Amazon, αποτελεί μέρος μιας πολύ επώδυνης ημέρας για τους εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας. Κι’ αυτό διότι η Microsoft ανακοίνωσε επίσης την Τετάρτη ότι περικόπτει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας και ο διευθύνων σύμβουλός της προέβλεψε ότι η βιομηχανία τεχνολογίας έχει μπροστά της δύο δύσκολα χρόνια.

Δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι επηρεάζονται σε αυτόν τον συγκεκριμένο γύρο, αλλά γνωρίζουμε ότι η εταιρεία απέλυσε 2.300 υπαλλήλους στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το σύστημα WARN. Η πλειονότητα εργαζόταν στο Σιάτλ, όπου βρίσκεται ένα από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Amazon ξεκίνησε τον πρώτο γύρο απολύσεων. Τότε, υπήρχαν αναφορές ότι θα επηρεάζονταν περίπου 10.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών των ομάδων hardware και υπηρεσιών, ανθρώπινου δυναμικού και λιανικής πώλησης. Τον Ιανουάριο, η Amazon επιβεβαίωσε τις απολύσεις και την τεράστια κλίμακά τους, λέγοντας ότι, συμπεριλαμβανομένων των περσινών, του χθεσινού γύρου και πιθανών πρόσθετων περικοπών το 2023, θα επηρεάσουν συνολικά 18.000 υπαλλήλους. Μια ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου Άντι Τζάσι που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι που επηρεάζονται θα ειδοποιηθούν από τις 18 του μήνα.

Το CNBC αναφέρει ότι οι άνθρωποι που εργάζονται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Κόστα Ρίκα θα πρέπει να γνωρίζουν για το αν περιλαμβάνονται στις απολύσεις μέχρι το τέλος της Τετάρτης. Οι εργαζόμενοι της Amazon στην Κίνα θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να μπει το νέο κινεζικό έτος, πιθανότατα στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου. Το Νοέμβριο η εταιρεία ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τα όργανα εκπροσώπησης των εργαζομένων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με τις απολύσεις, κάτι που επαναλήφθηκε στη χθεσινή ανακοίνωση.

Το μήνυμα του Herrington (υψηλόβαθμου στελέχους της Amazon) αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ θα λάβουν “μεταβατική περίοδο 60 ημερών χωρίς εργασία με πλήρη μισθό και παροχές, καθώς και επιπλέον αρκετές εβδομάδες αποζημίωσης ανάλογα με το χρόνο εργασίας στην εταιρεία, πληρωμή αποχώρησης, μεταβατικά επιδόματα και εξωτερική υποστήριξη για την εύρεση εργασίας". Αναφέρει ακόμα ότι οι περικοπές αποτελούν μέρος "μιας ευρύτερης προσπάθειας να μειώσουμε το κόστος εξυπηρέτησης, ώστε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη μεγάλη ποικιλία, τις χαμηλές τιμές και τη γρήγορη αποστολή που αγαπούν οι πελάτες μας".

Τον Οκτώβριο, η Amazon ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση, βοηθούμενη από τη "μεγαλύτερη σε τζίρο Prime Day που έγινε ποτέ" τον Ιούλιο. Η εταιρεία πιθανότατα θα ανακοινώσει τα κέρδη του 4ου τριμήνου κάποια στιγμή στις αρχές του επόμενου μήνα. Στις αρχές Ιανουαρίου όπως έγινε γνωστό, πήρε δάνειο ύψους 8 δισ. δολαρίων που θα χρησιμοποιηθεί για γενικούς επιχειρηματικούς σκοπούς.

Οι απολύσεις της Amazon είναι μερικές από τις μεγαλύτερες στον κλάδο, όμως η εταιρεία δεν είναι η μόνη που προχωρά σε αντίστοιχη κίνηση. Έχουμε δει μεγάλες εταιρείες, όπως η Meta, η Snap, η DoorDash και φυσικά η Microsoft, να ανακοινώνουν ότι σκοπεύουν να καταργήσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια του 2022 και του 2023. Σύμφωνα με το CNBC και την TrueUp, υπηρεσία παρατήρησης απολύσεων στον τομέα της τεχνολογίας, οι Big Tech εταιρείες έχουν απολύσει περίπου 60.000 εργαζομένους μέσα στον τελευταίο χρόνο, ενώ ο κλάδος συνολικά έχει δει σχεδόν 300.000 απολύσεις από το 2022.

  • Thanks 2
  • Sad 4