Η αμερικανική εταιρεία αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγάλο πρόστιμο καθώς κατηγορείται ότι παραβίασε τους κανόνες προστασίας δεδομένων που ορίζουν οι γενικοί κανονισμοί της Ε.Ε.

Η αρχή προστασίας δεδομένων του Λουξεμβούργου (CNPD), επέβαλε στην Amazon ένα τεράστιο πρόστιμο κατηγορώντας την αμερικανική εταιρεία ότι επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων ή αλλιώς GDPR. Το πρόστιμο ύψους €746 εκατομμυρίων είναι μάλιστα το μεγαλύτερο που έχει επιβληθεί έως σήμερα με το δεύτερο κατά σειρά να είναι τα «μόλις» €50 εκατομμύρια που είχε έρθει αντιμέτωπη η Google.

Η Amazon διαφωνεί με τα ευρήματα και αναφέρει:

Δεν υπήρξε παραβίαση δεδομένων και κανένα στοιχείο πελάτη δεν εκτέθηκε σε τρίτους. Αυτά τα γεγονότα είναι αδιαμφισβήτητα. Διαφωνούμε απόλυτα με την απόφαση του CNPD.

Η απόφαση ολοκληρώνει μια έρευνα που ξεκίνησε με καταγγελία του 2018 από τη γαλλική ομάδα δικαιωμάτων απορρήτου La Quadrature du Net. Ο Bastien Le Querrec, μέλος της δικαστικής ομάδας δήλωσε:

Είναι ένα πρώτο βήμα για να δούμε ένα πρόστιμο που είναι αποτρεπτικό, αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να δούμε αν η απόφαση περιλαμβάνει και διαταγή για τη διόρθωση της παραβατικής συμπεριφοράς.

Οι έλεγχοι των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. για την προστασία των δεδομένων έχουν αυξηθεί σημαντικά από τότε που τέθηκαν σε ισχύ οι κανόνες GDPR τον Μάϊο του 2018. Επιτρέπει την επιβολή προστίμων έως και 4% των ετήσιων παγκόσμιων πωλήσεων μιας εταιρείας.

Η αρχή προστασίας δεδομένων του Λουξεμβούργου δεν έχει απαντήσει ακόμη σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί καθώς οι τοπικοί νόμοι δεσμεύουν το CNPD στο επαγγελματικό απόρρητο και εμποδίζουν την αρχή να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις ή να επιβεβαιώσει τη λήψη καταγγελίας. Η Amazon έχει τη βάση της στην Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, η οποία θέτει την τοπική ρυθμιστική αρχή υπεύθυνη για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων.

Η Amazon αναφέρει ότι συλλέγει δεδομένα για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και καθορίζει οδηγίες που διέπουν τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι με αυτά. Ορισμένοι νομοθέτες και ρυθμιστικές αρχές εξέφρασαν ανησυχίες ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να δώσει στον εαυτό της ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην αγορά.

Το πρόστιμο έρχεται να προστεθεί επίσης στον έντονο αντιμονοπωλιακό έλεγχο των επιχειρήσεων της Amazon στην Ευρώπη. Η Amazon ερευνάται από την Ε.Ε. σχετικά με τη χρήση δεδομένων από πωλητές στην πλατφόρμα της και αν ευνοεί χωρίς λόγο περισσότερο τα δικά της προϊόντα. Η Γερμανία έχει πολλαπλές έρευνες για τις πωλήσεις της Amazon. Το Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζει επίσης παρόμοια ζητήματα με την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα δήλωσε επίσης ότι βλέπει πιθανά αντιμονοπωλιακά προβλήματα με τους φωνητικούς βοηθούς και τα δεδομένα που επιτρέπουν στην Amazon και σε άλλους να συλλέξουν σχετικά με τη συμπεριφορά των χρηστών.

  • Like 1
  • Thanks 1