Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και περισσότεροι από δώδεκα γενικοί εισαγγελείς πολιτειών, κατέθεσαν μια μεγάλη αντιμονοπωλιακή αγωγή κατά της Amazon.

Σ’ αυτή υποστηρίζουν ότι ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει χρησιμοποιήσει παράνομα την κυριαρχία του στην αγορά για να εξαλείψει τους επίδοξους ανταγωνιστές.

"Η καταγγελία μας αναφέρει πώς η Amazon έχει χρησιμοποιήσει μια σειρά από τιμωρητικές και εξαναγκαστικές τακτικές για να διατηρήσει παράνομα τα μονοπώλιά της", δήλωσε η πρόεδρος της FTC, Λίνα Χαν, σε δήλωσή της την Τρίτη. "Η καταγγελία παραθέτει λεπτομερείς ισχυρισμούς σημειώνοντας πώς η Amazon εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή της δύναμη για  περισσότερα κέρδη, ενώ παράλληλα αυξάνει τις τιμές και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες για τις δεκάδες εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες που ψωνίζουν από την πλατφόρμα της και τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που βασίζονται στην Amazon για να τους προσεγγίσουν". 

"Η αγωγή που κατέθεσε σήμερα η FTC είναι λανθασμένη ως προς τα γεγονότα και το νόμο και ανυπομονούμε να προβάλουμε την υπόθεση αυτή στο δικαστήριο", ανέφερε η Amazon σε ανακοίνωσή της την Τρίτη.

Η αγωγή στοχεύει τα τμήματα της επιχείρησης της Amazon που εξυπηρετούν τους καταναλωτές και τους πωλητές, σύμφωνα με δελτίο τύπου της FTC. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός κατηγορεί την Amazon ότι τιμωρεί τους πωλητές που προσφέρουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές σε διαφορετικές πλατφόρμες και ότι περιορίζει ποιοι πωλητές είναι επιλέξιμοι για τα οφέλη αποστολής Prime. Ο οργανισμός στοχεύει επίσης στην ικανότητα της Amazon να μεροληπτεί στα αποτελέσματα αναζήτησης υπέρ των προϊόντων της ίδιας της εταιρείας.

Επιπλέον το FTC αναφέρει ότι "ζητά μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο που θα απαγορεύσουν στην Amazon να επιδίδεται στην παράνομη συμπεριφορά της και θα αποσπάσουν τον μονοπωλιακό έλεγχο της Amazon για να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός". 

Οι φήμες σχετικά με μια πιθανή αγωγή από την FTC κυκλοφορούσαν εδώ και μήνες, με μια έκθεση του Ιουλίου από το Politico να υποδηλώνει ότι η νομική δράση ήταν πολύ κοντά.

Η FTC έχει αφήσει πολυάριθμες αιχμές κατά της Amazon τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούνιο, η FTC κατέθεσε μήνυση κατά του τεχνολογικού γίγαντα επειδή φέρεται να εξαπάτησε τους πελάτες να εγγραφούν στη συνδρομητική υπηρεσία Prime, κάνοντας δύσκολη την ακύρωσή της. Υπάρχει επίσης η εξαγορά της Amazon, ύψους 1,42 δισ. δολαρίων, της εταιρείας κατασκευής ρομποτικών σκουπών iRobot, την οποία η FTC άρχισε να εξετάζει πέρυσι, καθώς και η εξαγορά της MGM.

Η FTC εξετάζει και άλλους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Amazon, συμπεριλαμβανομένης της Ring, της υπηρεσίας έξυπνων κουδουνιών. Νωρίτερα φέτος, η Amazon συμφώνησε να καταβάλει 5,8 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια αγωγή της FTC που κατηγορούσε τους εργαζόμενους της Ring και τους χάκερ για παράνομη κατασκοπεία πελατών. Ο τεχνολογικός γίγαντας κατέβαλε επίσης 25 εκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει μια ξεχωριστή καταγγελία της FTC, η οποία ισχυριζόταν ότι το προϊόν Alexa της Amazon αποθήκευε τις ηχογραφήσεις των φωνών των παιδιών κατά παράβαση διαφόρων ομοσπονδιακών νόμων.

Η έρευνα της Amazon που προκάλεσε τη μήνυση της Τρίτης ξεκίνησε υπό τον Τζο Σάιμονς, τον πρώην πρόεδρο της FTC επί Ντόναλντ Τραμπ. Όμως ο Σάιμονς φέρεται να εκτρέπει πόρους της υπηρεσίας από την εν λόγω έρευνα κατά του Facebook, μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica. Η Καν, η σημερινή πρόεδρος της FTC, έχει επικρίνει εδώ και καιρό την κυριαρχία της Amazon στο ηλεκτρονικό εμπόριο εντείνοντας την εν εξελίξει έρευνα της υπηρεσίας για την εταιρεία. Προτού αναλάβει επικεαφής της FTC, η Χαν έγραψε το 2017 ένα άρθρο για το Yale Law Journal με τίτλο "Amazon's Antitrust Paradox" (Το αντιμονοπωλιακό παράδοξο της Amazon).

  • Like 4
  • Thanks 1