Λογισμικό αναγνώρισης προσώπων που βασίζεται σε Τεχνητή Νοημοσύνη πήρε 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί στο Facebook «και τις έδωσε» στις Αμερικανικές αρχές για να διαλευκάνουν εγκλήματα ή να απαγγείλουν κατηγορίες.

Τα αστυνομικά τμήματα και οι αρχές επιβολής της τάξης στις Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν πρόσφατα πρόσβαση σε μια βάση δεδομένων που περιέχει σχεδόν 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από το Facebook και σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας που αναπτύσσει το λογισμικό, την έχουν χρησιμοποιήσει περισσότερες από 1 εκατομμύριο φορές.

Η εταιρεία που αναπτύσσει το λογισμικό είναι η Clearview AI. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δημιουργήσει μία βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου που έχει σχεδιαστεί για την παρακολούθηση και την αναγνώριση ατόμων. Η εταιρεία προσπαθεί να πουλήσει την πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνολογία της ισχυριζόμενη ότι προάγει τη δημόσια ασφάλεια, μειώνει την εγκληματικότητα, τις απάτες, την παιδική κακοποίηση και εκμετάλλευση και μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από εγκλήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν άδικα, κάτι που καθιστά τις κοινότητες περισσότερο προστατευμένες και τις εμπορικές δραστηριότητες ασφαλέστερες.

Παρά τους παραπάνω ισχυρισμούς, η Clearview AI έχει δεχτεί πολλές επικρίσεις από υπηρεσίες προστασίας των προσωπικών δεδομένων και υπηρεσίες ψηφιακών δικαιωμάτων/απορρήτου, επειδή κατά πρώτο λόγο, η βάση δεδομένων δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας φωτογραφίες που προέρχονται από το Facebook και κατά δεύτερο λόγο επειδή υπήρξαν περιπτώσεις που οι αρχές συνέλαβαν παρανόμως άτομα που αναγνωρίστηκαν μέσω της Clearview AI. Ο Hoan Ton-That, Διευθύνων Σύμβουλος της Clearview AI, παραδέχτηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ότι η εταιρεία του απέκτησε τις 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες χρηστών του Facebook εν αγνοία τους, γεγονός που επέτρεψε στην εταιρεία να αναπτυχθεί και να κλιμακώσει την επιχείρησή της γρήγορα.

90933_555_ai-puts-everyone-at-risk-by-giving-30-billion-facebook-photos-to-the-police.webp

Επιπλέον, η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook εναντιώθηκε πρόσφατα στην Clearview AI, αποστέλλοντας στην Clearview AI μία επιστολή παύσης και παράλειψης το 2020 για παραβίαση των δικαιωμάτων απορρήτου των χρηστών, απαιτώντας παράλληλα να σταματήσει να παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα, φωτογραφίες ή βίντεο μέσω των υπηρεσιών της. Ένας εκπρόσωπος της Meta επίσης, δήλωσε στην ιστοσελίδα Insider ότι έχει απαγορεύσει στον ιδρυτή της Clearview AI να έχει πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες της.

Υποστηρικτές του ψηφιακού απορρήτου, όπως η Caitlin Seeley George, η διευθύντρια εκστρατειών και επιχειρήσεων της μη κερδοσκοπικής ομάδας υπεράσπισης των ψηφιακών δικαιωμάτων Fight for the Future δήλωσε στο Insider μέσω ηλεκτρονικής επιστολής ότι «η Clearview AI αποτελεί κατάφωρη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τελεία και παύλα, και η αστυνομία δεν θα πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο». Επίσης, πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν συχνά το συγκεκριμένο εργαλείο αναγνώρισης προσώπου χωρίς να έχουν λάβει σχετική έγκριση από το τμήμα τους και ότι δεν υπάρχει νομοθεσία που να τους εμποδίζει να το κάνουν. Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN πέρυσι, η Clearview AI είπε ότι η λίστα πελατών της εκτείνεται σε περίπου 3.100 αμερικανικές υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων το FBI, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και το Αστυνομικό Τμήμα του Μαϊάμι που δεν έκρυψαν τη χρήση του λογισμικού, λέγοντας ότι χρησιμοποιείται διαρκώς για την διαλεύκανση διάφορων εγκληματικών ενεργειών, από απάτες και κλοπές καταστημάτων μέχρι φόνους.

Δεδομένου ότι η υπηρεσία Clearview AI βασίζεται σε 30 δισεκατομμύρια φωτογραφίες ανθρώπων, όλοι τους διατρέχουν κίνδυνο, ακόμη και άνθρωποι που δεν πιστεύουν ότι έχουν κάτι να κρύψουν από τις αρχές. Ο Matthew Guariglia, ανώτερος αναλυτής πολιτικής της διεθνούς μη κερδοσκοπικής ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων Electronic Frontier Fund δήλωσε στο Insider: «Οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν και πράγματα που δεν ήταν παράνομα γίνονται πλέον παράνομα. Ξαφνικά, θα μπορούσες να καταλήξεις να διώκεσαι και να κινδυνεύεις να συλληφθείς αναδρομικά για κάτι που σήμερα είναι παράνομο, και κάποτε δεν ήταν» είπε ο Matthew Guariglia.

«Νομίζω το πρωταρχικό παράδειγμα που βλέπουμε τώρα είναι η άμβλωση. Άνθρωποι που προχώρησαν σε άμβλωση σε μια πολιτεία όπου ήταν νόμιμη εκείνη την εποχή, ξαφνικά πρέπει να ζουν υπό τον φόβο κάποιας αναδρομικής δίωξης -και ξαφνικά εκεί που νομίζατε ότι δεν είχατε κάτι να κρύψετε, στην πραγματικότητα τώρα έχετε κάτι να κρύψετε».

  • Like 2
  • Confused 3
  • Sad 6