Μπορεί ο Bruce Willis να έχει αποσυρθεί από την υποκριτική αφού διαγνώστηκε με αφασία, αλλά μια εκδοχή του θα συνεχίσει να υπάρχει σε μελλοντικά έργα. 

Πέρυσι, ο "ψηφιακός δίδυμος" του ηθοποιού εμφανίστηκε σε διαφήμιση ρωσικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου, και ο οποίος δημιουργήθηκε από μια εταιρεία με την ονομασία Deepcake. Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Willis πούλησε τα δικαιώματά του για μελλοντικά κινηματογραφικά, διαφημιστικά και άλλα έργα στην Deepcake, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας και την Telegraph

Οι μηχανικοί δημιούργησαν τον ψηφιακό σωσία του ηθοποιού αντλώντας από το περιεχόμενο των ταινιών Die Hard και Fifth Element, όταν ο Willis ήταν 32 και 42 ετών αντίστοιχα. Με το ομοίωμά του τώρα στην πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας, αυτή μπορεί να «τοποθετήσει» το ομοίωμά του στο πρόσωπο ενός άλλου ηθοποιού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, την τελική έγκριση για την κυκλοφορία κάθε project έχει η οικογένεια του ηθοποιού.

Στη διαφήμιση για τη Megafon, το πρόσωπο του Konstantin Solovyov αντικαταστάθηκε με το πρόσωπο του ηθοποιού Willis. «Μου άρεσε η ακρίβεια του χαρακτήρα μου. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να γυρίσω πίσω στο χρόνο», δήλωσε ο Γουίλις σε δήλωσή του στο Deepcake. «Με την έλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, μπορούσα να επικοινωνώ, να εργάζομαι και να συμμετέχω στα γυρίσματα, ακόμη και αν βρισκόμουν σε άλλη ήπειρο. Είναι μια ολοκαίνουργια και ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα και είμαι ευγνώμων στην ομάδα μας».

Τον Μάρτιο, η οικογένεια του Bruce Willis ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την υποκριτική επειδή διαγνώστηκε με αφασία, η οποία επηρεάζει την επικοινωνία και την κατανόηση. Τα τελευταία χρόνια, ο 67χρονος εμφανίστηκε σε μια σειρά από έργα εν μέσω ανησυχίας για τη γνωστική του κατάσταση.

Άλλοι ηθοποιοί έχουν ήδη εμφανιστεί ως ψηφιακές εκδοχές του εαυτού τους, κυρίως στο The Book of Boba Fett με έναν νεαρό Mark Hamill. Ψηφιακές εκδοχές της Carrie Fisher και του Peter Cushing εμφανίστηκαν επίσης στο Star Wars: Rogue One, παρά το γεγονός ότι και οι δύο έχουν αποβιώσει. Ο James Earl Jones πούλησε πρόσφατα στη Disney το δικαίωμα να αναδημιουργήσει τη φωνή του Dart Vader με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσει επιτέλους να αποσυρθεί. 

Η πρακτική αυτή προκάλεσε αντιδράσεις. Οι απομιμήσεις ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς την ποιότητα, αλλά πολλές είναι τουλάχιστον περίεργες αφού δεν είναι λίγες οι φορές που οι χαρακτήρες δεν φαίνονται απόλυτα σωστοί λόγω άκαμπτων κινήσεων, μη ρεαλιστικών ματιών και άλλων προβλημάτων. Υπάρχει επίσης το ζήτημα των δικαιωμάτων, καθώς οι αποθανόντες ηθοποιοί δεν μπορούν να απορρίψουν μεταθανάτιους κινηματογραφικούς ρόλους, ακόμη και αν η οικογένεια ή άλλοι κληρονόμοι το εγκρίνουν.  

Ενημέρωση 2/10 08:12 - Σύμφωνα με το BBC, ο ατζέντης του Bruce Willis διέψευσε το δημοσίευμα της Telegraph και άλλων μέσων σύμφωνα με τα οποία ο κινηματογραφικός αστέρας πούλησε τα δικαιώματα του προσώπου του. Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ευρέως ότι ο Willis, στην πρώτη συμφωνία του είδους, είχε πουλήσει το πρόσωπό του σε μια εταιρεία deepfake με την ονομασία Deepcake.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του ηθοποιού δήλωσε στο BBC ότι δεν είχε "καμία συνεργασία ή συμφωνία" με την εταιρεία ενώ και ένας εκπρόσωπος της Deepcake δήλωσε ότι μόνο ο Willis είχε τα δικαιώματα του προσώπου του.

Τα Deepfakes χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης (AI) και μηχανικής μάθησης για να δημιουργήσουν ρεαλιστικά βίντεο - συχνά διασημοτήτων ή πολιτικών. Για τους ηθοποιούς που δεν μπορούν πλέον να παίξουν, η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το παιχνίδι.

Σε δήλωση της η Deepcake, δήλωσε ότι οι αναφορές ότι είχε αγοράσει τα δικαιώματα του προσώπου του Bruce Willis ήταν ανακριβείς. «Η διατύπωση σχετικά με τα δικαιώματα είναι λανθασμένη... Ο Bruce δεν θα μπορούσε να πουλήσει σε κανέναν δικαιώματα, είναι δικά του εξ ορισμού», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η σύγχυση αναδεικνύει πόσο νέα είναι αυτή η τεχνολογία - και την έλλειψη σαφών κανόνων γύρω από αυτήν. «Ο Bruce Willis έγινε ο πρώτος σταρ του Χόλιγουντ που πούλησε τα δικαιώματά του για να επιτρέψει τη δημιουργία ενός "ψηφιακού διδύμου" του εαυτού του για χρήση στην οθόνη», ανέφερε η Telegraph.

  • Like 1