Η OpenAI, η εταιρεία πίσω από το ChatGPT και το DALL-E, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Sam Altman θα αποχωρήσει από την εταιρεία και θα παραιτηθεί από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο.

Η διευθύντρια τεχνολογίας Mira Murati διορίστηκε προσωρινή CEO με άμεση ισχύ, σύμφωνα με ανάρτηση του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, η αποχώρηση του κ. Altman έρχεται μετά από διαδικασία επανεξέτασης του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο κατέληξε ότι δεν ήταν συνεπής στην επικοινωνία του με αυτό, παρεμποδίζοντας την άσκηση των αρμοδιοτήτων του καταλήγοντας ότι "Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI".

Επιπλέον εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά του κ. Altman στην ίδρυση και ανάπτυξη της OpenAI. Παράλληλα, πιστεύει ότι είναι απαραίτητη η αλλαγή ηγεσίας καθώς η εταιρεία προχωράει μπροστά. Η OpenAI ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Greg Brockman, θα παραιτηθεί από το ρόλο αυτό αλλά θα παραμείνει στην εταιρεία.

Η αιφνίδια απόφαση δημιουργεί αίσθηση δεδομένου ότι ο Altman ήταν ο βασικός ομιλητής στο DevDay της OpenAI πριν μόλις μία εβδομάδα. Έχει υπηρετήσει ως σημαντικό δημόσιο πρόσωπο για την OpenAI και ολόκληρο τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης από την ίδρυση της εταιρείας το 2015. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Altman δήλωσε στους Financial Times ότι η εταιρεία επιδιώκει να χτίσει υπερ-νοημοσύνη και μελλοντικές εκδόσεις του μοντέλου GPT που θα μπορούν να εκτελούν πιο πολύπλοκες ενέργειες. 

Καθώς το νέο διαδόθηκε στα social media, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, υποστήριξε δημόσια τον Altman, λέγοντας ότι είναι ήρωάς του. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ωφεληθούν δισεκατομμύρια άνθρωποι από το μελλοντικό του έργο. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Altman ανάρτησε δήλωση στο δίκτυο X λέγοντας ότι αγάπησε τη θητεία του στην OpenAI και τη συνεργασία με τόσο ταλαντούχους ανθρώπους. Θα μιλήσει στο μέλλον για τα επόμενα βήματά του.

Η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην OpenAI, δήλωσε στο The Verge ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την εταιρεία. "Έχουμε μια μακροχρόνια συνεργασία με την OpenAI και η Microsoft παραμένει προσηλωμένη στη Mira και την ομάδα της, καθώς φέρνουμε αυτή την επόμενη εποχή της τεχνητής νοημοσύνης στους πελάτες μας", σύμφωνα με δήλωση που έστειλε ο εκπρόσωπος της Microsoft, Frank Shaw.

Ο Altman φέρεται να έχει μιλήσει με τον Jony Ive, πρώην επικεφαλής σχεδιασμού της Apple, για την κατασκευή του "iPhone της τεχνητής νοημοσύνης", αν και ο Altman υποβάθμισε αυτές τις φήμες σε πρόσφατο συνέδριο της Wall Street Journal. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος της Humane, η οποία μόλις ξεκίνησε τις προ-παραγγελίες για το Humane AI Pin.

  • Like 1