Η JetBrains, κατασκευάστρια δημοφιλών ολοκληρωμένων περιβαλλόντων ανάπτυξης (IDEs) για προγραμματιστές, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του πολυαναμενόμενου "AI Assistant", ενός βοηθού τεχνητής νοημοσύνης για προγραμματισμό που είναι πλέον διαθέσιμος σε όλη τη σουίτα προϊόντων της.

Η κίνηση αυτή υπόσχεται να μεταμορφώσει ριζικά τη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού.

Ο AI Assistant παρέχει μια διεπαφή συνομιλίας εντός των JetBrains IDEs, επιτρέποντας στους προγραμματιστές να υποβάλλουν ερωτήματα σε μεγάλα γλωσσικά μοντέλα χρησιμοποιώντας απλά αγγλικά. Χωρίς να αλλάζουν περιβάλλοντα, οι προγραμματιστές μπορούν να ζητούν αναθεωρήσεις κώδικα, να κάνουν ερωτήσεις, να δημιουργούν αποσπάσματα κώδικα και να επικολλούν απρόσκοπτα κώδικα που έχει δημιουργηθεί από την AI στα projects τους.  

ai-llm.gif

Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι ο βοηθός συνδέεται πoλύ εύκολα με διάφορους AI παρόχους για να αξιοποιήσει το βέλτιστο μοντέλο για κάθε εργασία. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε κορυφαίες πλατφόρμες όπως αυτή της OpenAI (GPT-4) και της Google (Bard), με διαμορφώσιμους ελέγχους απορρήτου για τους οργανισμούς. Έτσι, η JetBrains αναφέρει ότι συνδυάζει την ευελιξία μιας υπηρεσίας AI πολλαπλών backend με στενή ενσωμάτωση IDE για εξορθολογισμένη ροή εργασιών.

Οι δοκιμές συγκριτικής αξιολόγησης δείχνουν ότι ο AI Assistant μειώνει σημαντικά τον χρόνο προγραμματισμού, ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγικότητα των προγραμματιστών. Οι δυνατότητες καλύπτουν τη συμπλήρωση κώδικα πολλών γραμμών, τη βοήθεια τεκμηρίωσης (documentation), τη δημιουργία δοκιμών, τη μετάφραση της βάσης κώδικα μεταξύ γλωσσών προγραμματισμού και πολλά άλλα. Οι προγραμματιστές μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιούν τον βοηθό για να εξηγούν τμήματα κώδικα ή να προτείνουν ευανάγνωστα αναγνωριστικά και ονόματα λειτουργιών που αντικατοπτρίζουν το πλαίσιο του project.  

Φυσικά, όλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να οδηγηθούν σε λανθασμένο συλλογισμό, οπότε η JetBrains έχει θεσπίσει δικλείδες ασφαλείας έναντι πιθανών bugs. Η εταιρεία διερευνά μια προηγμένη τεχνική που ονομάζεται retrieval-augmented generation για τη δυναμική ενημέρωση των γνώσεων του βοηθού, μειώνοντας τα αποτελέσματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Δίνουν επίσης έμφαση στην ιδιοκτησία του προγραμματιστή αφού η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να ενισχύει την ανθρώπινη εργασία και όχι να αντικαθιστά τους προγραμματιστές.

Με 10 δολάρια μηνιαίως για ιδιώτες, ο AI Assistant υπόσχεται να ενισχύσει το δυναμικό των προγραμματιστών με ελάχιστο κόστος. Για μεγαλύτερες ομάδες, η εταιρική τιμολόγηση ξεκινά από 20 δολάρια ανά χρήστη μηνιαίως. 

  • Like 2