Η μουσική που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα, με τους καλλιτέχνες είτε να αντιτίθενται φωνητικά ακόμα και στην παραμικρή υποψία της, είτε κάποιοι (όπως η Grimes) να την αγκαλιάζουν ολοκληρωτικά. 

Τώρα, ο Paul McCartney φαίνεται να είναι στο τρένο των "υπέρ", τουλάχιστον εν μέρει, αφού δημιούργησε ένα "νέο" τραγούδι των Beatles χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και θα το κυκλοφορήσει στο κοινό αργότερα φέτος.

Το τραγούδι περιλαμβάνει φωνητικά του John Lennon, που προέρχονται από μια παλιά demo ηχογράφηση. Το ρεπορτάζ του BBC που αποκάλυψε πρώτο την είδηση αναφέρει ότι είναι πιθανότατα από το "Now and Then", μια ηχογράφηση του Lennon το 1978, η οποία ηχογραφήθηκε σε κασέτα από το σαλόνι του Lennon στη Νέα Υόρκη λίγο πριν από το θάνατό του. Η έμπνευση για το τραγούδι προήλθε από το ντοκιμαντέρ "Get Back" του Peter Jackson, δήλωσε ο McCartney στο BBC, καθώς για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιήθηκε ένα προσαρμοσμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον διαχωρισμό των φωνητικών των διαφόρων μελών των Beatles από τον θόρυβο του περιβάλλοντος, επιτρέποντας την αναπαραγωγή υψηλής ποιότητας.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπήρξε μια προηγούμενη προσπάθεια να ηχογραφηθεί το κομμάτι αυτό με τους επιζώντες Beatles γύρω στο 1995, αλλά ο George Harrison διαφώνησε στα μισά της διαδικασίας λόγω της κακής ποιότητας του κομματιού του Lennon. Η διαδικασία διαχωρισμού και καθαρισμού των κομματιών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αποκατέστησε τα φωνητικά σε ένα σημείο όπου ο McCartney δήλωσε ότι ήταν δυνατό να γίνει καθαρή μίξη του κομματιού σαν να είχαν ηχογραφηθεί πρόσφατα για το σκοπό αυτό.

Ο McCartney δείχνει πάντως κάποιο σκεπτικισμό -χωρίς να απορρίπτει τη νέα τεχνολογία- όταν πρόκειται για τεχνητή νοημοσύνη που παράγει μουσική που προορίζεται να ακούγεται σαν τις αυθεντικές ηχογραφήσεις του John Lennon, έχοντας δημιουργηθεί ουσιαστικά από το πουθενά. «Είναι κάπως τρομακτικό αλλά και συναρπαστικό, γιατί είναι το μέλλον», δήλωσε στο BBC σχετικά με το πότε οι άνθρωποι του έδειξαν εκδόσεις του Lennon να τραγουδάει τα τραγούδια του που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Θα πρέπει απλώς να δούμε πού θα οδηγήσει αυτό», πρόσθεσε.

  • Like 3