Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών έχει ξεκινήσει τη πρώτη φάση μίας έρευνας για την αποτίμηση των επιπτώσεων της ραγδαίας ανάπτυξης της παραγωγικής ή δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης και των γλωσσικών μοντέλων στους καταναλωτές, στον επιχειρηματικό τομέα και στην οικονομία.

Τώρα μαθαίνουμε ότι θα ξεκινήσει την απευθείας μελέτη ορισμένων από τις τεχνολογίες που έχουν παρουσιαστεί, συμπεριλαμβανομένων των Google DeepMind, OpenAI kai Anthropic. Όπως έκανε γνωστό σε ομιλία του, ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak, οι παραπάνω εταιρείες θα παρέχουν «πρώιμη ή κατά προτεραιότητα πρόσβαση» στα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης τους για χάρη της έρευνας και της ασφάλειας. Κάτι τέτοιο «θα βελτιώσει σημαντικά την επιθεώρηση αυτών των μοντέλων και θα βοηθήσει την κυβέρνηση να αναγνωρίσει "ευκαιρίες και τους κινδύνους"» είπε ο Rishi Sunak.

8b00c890-091d-11ee-bbe7-6d1f2d1423d8.webp

Επί του παρόντος, δεν είναι ξεκάθαρο πάντως ποια δεδομένα θα μοιραστούν με την με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου οι εταιρείες τεχνολογίας. Η ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μια αρχική αξιολόγηση για την λογοδοσία όσον αφορά τα μοντέλα AI, την ασφάλεια, τη διαφάνεια και άλλων ζητημάτων σε ηθικό επίπεδο. Βασικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου στη συγκεκριμένη έρευνα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης δεσμευτεί να δαπανήσει σε πρώτη φάση περίπου 100 εκατομμύρια λίρες (περίπου €116,83 εκατομμύρια) για τη δημιουργία μιας Ομάδας Εργασίας στα Θεμελιώδη Μοντέλα που έχει στόχο να αναπτύξει «κυρίαρχη» τεχνητή νοημοσύνη με σκοπό την ανάπτυξη της Βρετανικής οικονομίας ελαχιστοποιώντας τα ηθικά και τεχνικά προβλήματα.

Οι ηγέτες του κλάδου και οι εμπειρογνώμονες έχουν ζητήσει τη προσωρινή διακοπή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης λόγω ανησυχιών ότι οι εταιρείες προχωρούν στην ανάπτυξη και τη διάθεση τεχνολογιών χωρίς να δίνουν την απαραίτητη προσοχή στην ασφάλεια. Τα μοντέλα παραγωγικής ή δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης όπως το GPT-4 της OpenAI και το Claude της Anthropic έχουν επαινεθεί από πολλούς για τις δυνατότητές τους αλλά έχουν επίσης εγείρει και ανησυχίες (για ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, εξαπάτηση κ.ά.). Η κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει στόχο να περιορίσει θεωρητικά αυτά τα ζητήματα και να θέσει περιορισμούς για κάποια μοντέλα προτού προκαλέσουν ζημιά.