Ο Σαμ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, συναντήθηκε με ανθρώπους της Universal, της Paramount και της Warner Bros Discovery.

Η OpenAI έχει ξεκινήσει σειρά συναντήσεων με στελέχη της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, προκειμένου να παρουσιάσει το Sora, ένα εργαλείο δημιουργίας βίντεο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιχειρώντας παράλληλα να κατευνάσει τις ανησυχίες που θέλουν τη νέα τεχνολογία να συνιστά απειλή για το χώρο.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα ο Σαλ Άλτμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, συνοδευόμενος από το Μπραντ Λάιτκαπ, γενικό διευθυντή της OpenAI, παρουσίασαν το Sora σε στελέχη ορισμένων από τα κορυφαία κινηματογραφικά στούντιο.

Η νέα αυτή τεχνολογία κέντρισε αρχικά το ενδιαφέρον του Χόλυγουντ από τη στιγμή που η OpenAI δημοσίευσε μια σειρά βίντεο τα οποία δημιούργησε το Sora, τον περασμένο μήνα. Τα κλιπ αυτά προκάλεσαν αίσθηση στο διαδίκτυο και οδήγησαν σε μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με την ενδεχόμενη επίδραση του εργαλείου αυτού και της τεχνολογίας ευρύτερα, στις δημιουργικές βιομηχανίες.

"Το Sora προκαλεί τεράστιο ενθουσιασμό", σχολιάζει η αναλύτρια Κλερ Έντερς. "Υπάρχει η αίσθηση πως πρόκειται να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που δημιουργούνται οι ταινίες, περιορίζοντας το κόστος παραγωγής αλλά και την ανάγκη προσφυγής στο CGI".

Στόχος των συναντήσεων ήταν να βολιδοσκοπηθούν τα στελέχη των κινηματογραφικών στούντιο σχετικά με το πώς θα ήταν σκόπιμο να παρουσιαστεί το Sora. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες σχολίασαν ότι μπορούσαν να φανταστούν το πώς το Sora η ανάλογα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης θα περιόριζαν το κόστος παραγωγής, όμως επισήμαναν ότι η τεχνολογία χρειάζεται περαιτέρω εξέλιξη.

Η προσπάθεια της OpenAI να προσεγγίσει τα στούντιο καταγράφεται σε μια ευαίσθητη περίοδο για το Χόλυγουντ. Οι περυσινές, πολύμηνες απεργίες έληξαν όταν η Αμερικανική Ένωση Σεναριογράφων και η Ένωση Ηθοποιών εξασφάλισαν την ενσωμάτωση στα συμβόλαιά τους ριζοσπαστικών ασφαλιστικών δικλείδων έναντι της τεχνητής νοημοσύνης. Φέτος, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη συλλογικές διαπραγματεύσεις με τη Διεθνή Συμμαχία Θεατρικών Εργαζομένων και, όπως στις προηγούμενες περιπτώσεις, το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η OpenAI δημοσίευσε νέα βίντεο με χρήση του Sora, τα οποία δημιούργησαν διάφοροι καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ταινίες μικρού μήκους, καθώς και τις εντυπώσεις των δημιουργών από την όλη διαδικασία. Το μοντέλο στόχο έχει να ανταγωνιστεί διάφορες αντίστοιχες προτάσεις άλλων εταιριών, όπως αυτές των Runway, Pika και Stability AI. Τα μοντέλα που προτείνουν οι εταιρίες αυτές είναι ήδη διαθέσιμα για εμπορική χρήση.

Το Sora, όμως, δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη επίσημα. Η OpenAI έχει αποφύγει να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία διάθεσης στην αγορά, ενώ δεν έχει συζητήσει και το πλαίσιο υπό το οποίο θα είναι διαθέσιμο. Η εταιρία φέρεται να εξετάζει ακόμη το πώς θα αξιοποιήσει εμπορικά τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση εστιάζει εκτός των άλλων και στα μέτρα ασφαλείας που θα ενσωματωθούν, πριν διατεθεί το Sora ως εμπορικό προϊόν.

Παράλληλα, η OpenAI συνεχίζει να βελτιώνει το σύστημα. Επί του παρόντος, το Sora περιορίζεται σε βίντεο διάρκειας κάτω του ενός λεπτού και οι δημιουργίες του έχουν ατέλειες, όπως για παράδειγμα το ότι το γυαλί αναπηδά στο πάτωμα αντί να σπάει ή ότι το μοντέλο προσθέτει περισσευούμενα μέλη σε ανθρώπους και ζώα.

Ορισμένα στούντιο εμφανίστηκαν ανοιχτά στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν το Sora για μελλοντικές κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές, όμως ακόμη δεν έχουν συζητηθεί οι σχετικές άδειες και συνεργασίες. Επί του παρόντος η OpenAI παρουσιάζει το μοντέλο με "πολύ ελεγχόμενο τρόπο" σε βιομηχανίες που είναι πιθανό να επηρεαστούν αμεσότερα από την άφιξη του νέου εργαλείου.

Σύμφωνα με την Έντερς, η υποδοχή από τα στελέχη των στούντιο ήταν σε γενικές γραμμές θετική, καθώς το Sora αντιμετωπίζεται ως "εργαλείο περιορισμού των εξόδων και όχι ως μηχανισμός που θα επιδρούσε στο δημιουργικό ήθος της κινηματογραφικής αφηγηματικής τέχνης".

Η OpenAI δεν θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.

 

 

  • Sad 1