Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης καταγράφουν διαρκή πρόοδο, μεταφράζοντας γραπτές οδηγίες σε εικόνες και βίντεο που υπερβαίνουν τα όρια του ρεαλισμού.

Μια επίλεκτη ομάδα καλλιτεχνών, γραφιστών και κινηματογραφιστών συμπληρώνει ένα δίμηνο κατά το οποίο είχε την ευκαιρία να πειραματιστεί με το νέο εργαλείο μετατροπής κειμένου σε βίντεο που ετοιμάζει η OpenAI, με την επωνυμία Sora. Μάλιστα, τη Δευτέρα η OpenAI μοιράστηκε ορισμένες από τις δημιουργίες και τις πρώτες εντυπώσεις τους.

"Παρότι το Sora είναι σπουδαίο στο να δημιουργεί πράγματα που μοιάζουν αληθινά, αυτό που μας συναρπάζει είναι η ικανότητά του να δημιουργεί πράγματα τελείως σουρεαλιστικά", δήλωσε η εταιρία παραγωγής πολυμέσεων Shy Kids που εδρεύει στο Τορόντο, στο σχόλιο που συνοδεύει το Air Head, μια ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε με το Sora. Στην ταινία, πρωταγωνιστεί ένας άνθρωπος που αντί για κεφάλι έχει ένα κίτρινο μπαλόνι.

Στην πορεία της ταινίας, ο πρωταγωνιστής περιγράφει τις χαρές και τις δυσκολίες του να ζει με αυτή την ανατομική ιδιαιτερότητα. Όταν φυσάει δυνατός αέρας το κεφάλι του ξεκολλάει από τους ώμους, ενώ όταν περνάει από το διάδρομο με τους κάκτους σε ένα ανθοπωλείο τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα. Παράλληλα, όμως, έχει απόλυτη συναίσθηση του ότι "όλοι μας απέχουμε τόσο δα από το να κλατάρουμε", και γι' αυτό είναι ευγνώμων.

Το νέο εργαλείο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, που η OpenAI παρουσίασε στο κοινό στα μέσα Φεβρουαρίου, μπορεί να δημιουργήσει βίντεο διάρκειας έως και ενός λεπτού, από μία και μόνη γραπτή οδηγία. Το Sora δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμο, ενώ η OpenAI σε δήλωσή της αναφέρει ότι εξακολουθεί να διερευνά τις δυνατότητες, τους περιορισμούς αλλά και τους κινδύνους που ενέχει αυτό το εργαλείο. Η εταιρία δεν θέλησε να αποκαλύψει τον ακριβή αριθμό των καλλιτεχνών που έχουν πρόσβαση στη δοκιμαστική έκδοση του Sora, ή ποιες παράμετροι χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία των φιλμ που παρουσιάστηκαν.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να προκαλεί ένα ευρύ φάσμα αντιδράσεων, από τον ενθουσιασμό για τις δημιουργικές προοπτικές των εργαλείων, έως την ανησυχία πως θα υποκλέπτεται η δουλειά των καλλιτεχνών προκειμένου να εκπαιδεύονται τα μοντέλα ή ότι οι αλγόριθμοι θα εξαλείψουν θέσεις εργασίας στο δημιουργικό κομμάτι. Συχνά, οι απόψεις αυτές υφίστανται παράλληλα. Οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί που εξασφάλισαν πρόσβαση στη δοκιμαστική έκδοση του εργαλείου τείνουν σαφώς, όπως είναι αναμενόμενο, προς το ενθουσιώδες άκρο του φάσματος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το Sora.

Συνολικά παρουσιάστηκαν επτά ταινίες μικρού μήκους, ανάμεσά τους και ένα έργο του Νικ Κλέβεροφ, συνιδρυτή και διευθυντή δημιουργικού της εταιρίας Native Foreign, με έδρα το Λος Άντζελες. Η δική του συμμετοχή είναι ένας συνδυασμός εικόνων που εκτείνονται σε μια πορεία δεκαετιών, καλύπτοντας ένα φάσμα διαθέσεων και οπτικών προσεγγίσεων.

Ο Κλέβεροφ ανέφερε πως μπορεί ήδη να φανταστεί τους τρόπους με τους οποίους το Sora θα μεταμορφώσει τον τρόπο που προσεγγίζει τόσο τις επαγγελματικές αναθέσεις, όσο και τα προσωπικά του έργα. "Μου επιτρέπει να εφαρμόζω και να διερευνώ πρωτότυπες ιδέες που παρέμεναν καταχωνιασμένες ή σε αόριστη παύση, λόγω διαφόρων περιορισμών σε επίπεδο προϋπολογισμού και πόρων", σχολίασε χαρακτηριστικά στο LinkedIn ο Κλέβεροφ, όπου και παρουσίασε το αποτέλεσμα της δουλειάς του με το Sora.

  • Like 8
  • Thanks 2
  • Sad 1
  • Haha 2