Χιλιάδες ιστοσελίδες, στις οποίες περιλαμβάνονται ιστοσελίδες αμερικανικών και βρετανικών κρατικών υπηρεσιών, προσβλήθηκαν για αρκετές ώρες την προηγούμενη Κυριακή από κώδικα, μέσω του οποίου οι browser κρυφά «εξορύσσουν» εικονικά νομίσματα, εν αγνοία των επισκεπτών.

Η αποκάλυψη έγινε από την ιστοσελίδα The Register, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από 4.200 sites «μολύνθηκαν» με μία κακόβουλη έκδοση του Browsealoud, ενός γνωστού εργαλείου το οποίο διαβάζει τις ιστοσελίδες για άτομα με προβλήματα όρασης και δημιουργήθηκε από τη βρετανική εταιρεία λογισμικού Texthelp.

Πλήθος δημοσιευμάτων κατά τον τελευταίο καιρό δείχνουν έξαρση των κυβερνοεπιθέσεων με σκοπό την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων για λογαριασμό χάκερ. Αυτή η μορφή hacking εντάθηκε τους τελευταίους μήνες, καθώς εκτοξεύθηκε η αξία του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων.

Μέσω της κακόβουλης παραλλαγής του Browsealoud, εμφυτεύθηκε λογισμικό για «εξόρυξη» του ψηφιακού νομίσματος Monero. Το λογισμικό «έτρεχε» στους υπολογιστές που επισκέπτονταν τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες, αποδίδοντας έτσι κέρδη τους χάκερ που βρίσκονταν πίσω από την επίθεση.

Η Texthelp δήλωσε στο The Register ότι αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει το Browsealoud, για όσην ώρα η ομάδα των προγραμματιστών της εργαζόταν για την επίλυση του προβλήματος.

Reuters