Οι επιδόσεις της νέας κάρτας γραφικών της Nvidia προκαλεί ανησυχία στους gamers και ενθουσιασμό στους miners

H σειρά RTX 30 της Nvidia αποτελεί ήδη αντικείμενο ατελείωτων εικασιών, φημών, ακόμη και ειρωνείας, από τη στιγμή που η εταιρία ανακοίνωσε πως σχεδίαζε να διαθέσει τις νέες κάρτες γραφικών με ενσωματωμένο μηχανισμό περιορισμού της απόδοσης του κρυπτονομίσματος Ether.

Μετά από διαδοχικές αστοχίες, όμως, που οδήγησαν αρχικά στην ακύρωση από επιδέξιους hackers του μηχανισμού περιορισμένης απόδοσης στην εξόρυξη για τη RTX 3060 της Nvidia, η ίδια η εταιρία προχώρησε στην πλήρη αφαίρεσή του, μέσω την αναβάθμιση των οδηγών για την κάρτα γραφικών.

Σύμφωνα με πρόσφατες διαρροές, η επόμενη σημαίνουσα κυκλοφορία της Nvidia, η RTX 3080 Ti, δεν αποκλείεται να κυκλοφορήσει στην αγορά χωρίς κανένα μηχανισμό περιορισμού της απόδοσής της στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, screenshots τα οποία διέρρευσαν και πρώτο δημοσίευσε το VideoCardz.com, εμφανίζουν τη 3080 Ti να εξορύσσει Ether με ρυθμό 118,9 megahashes το δευτερόλεπτο, δηλαδή πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερο αυτού που υποτίθεται πως θα είχαν οι κάρτες αν κυκλοφορούσαν με μηχανισμό περιορισμού των επιδόσεών τους στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η κάρτα της οποίας οι επιδόσεις αποτυπώνονται στα screenshots είναι ίδια με αυτές που ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει η Nvidia. Το μοντέλο που εμπλέκεται στο υλικό που διέρρευσε θα μπορούσε να έχει ξεμείνει από την περίοδο κατά την οποία η εταιρία δεν είχε αποφασίσει να εφαρμόσει μηχανισμό περιορισμού της απόδοσης των καρτών της στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Εκτός αυτού, οι προηγούμενες αστοχίες της Nvidia με τις κυκλοφορίες των περιορισμένων σε απόδοση εξόρυξης καρτών της οδήγησαν την εταιρία στο να εξετάσει μια πλήρη αναβάθμιση της σειράς 30, επομένως οι επιδόσεις της συγκεκριμένης κάρτας δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές αυτών που αναμένεται να βρεθούν στα ράφια των καταστημάτων μέσα στο Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση, με ρυθμούς εξόρυξης της τάξης των 118,9 MH/s, η RTX 3080 Ti θα μπορούσε να αποτελέσει μια εξαιρετικά επικερδή κάρτα για όσους εξορύσσουν Ether, ακόμη και σε δυτικές χώρες.

Στην Κίνα, το μέσο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνεται στα 8 σεντς ανά κιλοβατώρα, πράγμα που σημαίνει πως η συγκεκριμένη κάρτα θα μπορούσε να προσφέρει κέρδη της τάξης των 378 δολαρίων το μήνα ή αλλιώς 4.611 δολαρίων το χρόνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 13 σεντς ανά κιλοβατώρα, η κάρτα θα μπορούσε να αποφέρει κέρδη της τάξης των 4.488 δολαρίων το χρόνο ή αλλιώς κάτι περισσότερο από δύο ETH, βάσει της τρέχουσας αποτίμησης. Η νέα κάρτα αναμένεται να κυκλοφορήσει με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα 999 δολάρια, όμως σε περίπτωση που επαναληφθεί το φαινόμενο μαζικών αγορών για mining, η ζήτηση θα μπορούσε και πάλι να ξεπεράσει κατά πολύ την προσφορά, οδηγώντας σε κατά πολύ υψηλότερες τιμές για τις νέες κάρτες στην πραγματική αγορά.

  • Like 1