Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις για τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Changpeng Zhao, ευρέως γνωστός ως CZ, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Binance, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το ρόλο του. Επιπλέον, δήλωσε ένοχος για διάφορες παραβάσεις που ασκήθηκαν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες. Ο Zhao εμφανίστηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ την Τρίτη για να δηλώσει την ενοχή του.  

Ο πρώην παγκόσμιος επικεφαλής των περιφερειακών αγορών της Binance, Richard Teng, θα αναλάβει τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου. Η είδηση αυτή προήλθε από τον ίδιο τον Zhao σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μοιράστηκε το απόγευμα της Τρίτης. Ο Teng ήταν προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών στην παγκόσμια αγορά του Άμπου Ντάμπι, μεταξύ άλλων εκτελεστικών θέσεων που κατείχε. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την παραίτησή του, ο Ζάο δήλωσε ότι "είναι το σωστό", προσθέτοντας ότι "έκανα λάθη και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη". Σημείωσε ότι θα παραμείνει ως μέτοχος και ότι είναι διαθέσιμος να συμβουλεύει την ομάδα, εφόσον χρειαστεί στο μέλλον.

Επιπλέον, η Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων παγκοσμίως, συμφώνησε να καταβάλει περίπου 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια για να διευθετήσει την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κάτι που ανακοινώθηκε από την ίδια την υπηρεσία μέσω δελτίου τύπου χθες.  

Στο πλαίσιο της ομολογίας ενοχής της Binance, η εταιρεία κατέληξε επίσης σε συμφωνίες με το Δίκτυο Καταπολέμησης Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων και την Επιτροπή Εμπορευμάτων Futures και Συναλλαγών (CFTC). Περίπου 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την επίλυση υποθέσεων με τις εν λόγω υπηρεσίες.

image.jpeg.7ca8868feb819f9ac7eb6f3f1bca71e8.jpeg

Changpeng Zhao

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή ως τη "μεγαλύτερη εταιρική επίλυση" που αφορά την απαγγελία ποινικών κατηγοριών σε βάρος στελέχους. Συγκεκριμένα, το ανταλλακτήριο κρυπτογράφησης παραδέχτηκε παραβιάσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος, μη αδειοδοτημένη μεταφορά χρημάτων και παραβιάσεις κυρώσεων. Από την πλευρά του, ο Zhao δήλωσε ένοχος για τη μη τήρηση των κατάλληλων διασφαλίσεων κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Αντιδρώντας στην είδηση, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ σχολίασε ότι "το μήνυμα εδώ θα πρέπει να είναι σαφές: η χρήση νέας τεχνολογίας για την παραβίαση του νόμου δεν σας κάνει disruptor, σας κάνει εγκληματία".

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν, η Binance, ο Zhao και άλλες “συναφείς οντότητες” παρέλειψαν να εγγραφούν ως επιχείρηση παροχής υπηρεσιών χρήματος. Επίσης, παραβίασαν τον νόμο περί τραπεζικού απορρήτου, καθώς δεν εφάρμοσαν επαρκές πρόγραμμα καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος. Η κατάθεση πρόσθεσε ότι τα μέρη αυτά φέρονται να παραβίασαν σκόπιμα τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε μια υπολογισμένη προσπάθεια να επωφεληθούν από την αμερικανική αγορά χωρίς να τηρήσουν τους εθνικούς νόμους. 

Αξιωματούχος από την Επιτροπή Εμπορευματικών Συμβολαίων Συναλλαγών δήλωσε ότι η Binance συγκέντρωσε περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμοιβές συναλλαγών από πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ. Τα δημόσια δικαστικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Zhao είχε πει στο παρελθόν στο προσωπικό ότι ήταν "καλύτερο να ζητάς συγχώρεση παρά άδεια", δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη στην Αμερική έναντι της νομικής συμμόρφωσης.

Με βάση τη συμφωνία ομολογίας, ο Zhao συναίνεσε στην προτεινόμενη ποινή ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την CFTC και δεσμεύτηκε να μην διαψεύσει την παραδοχή της ενοχής του στο μέλλον.  

Όσον αφορά την Binance, η συμφωνία προβλέπει την αποδοχή της παραίτησης του Zhao μαζί με τον αποκλεισμό του από οποιαδήποτε παρούσα ή μελλοντική συμμετοχή στις δραστηριότητες της εταιρείας, ένας αποκλεισμός διάρκειας τριών ετών από τη στιγμή που θα διοριστεί υπηρεσία παρακολούθησης. Η εταιρεία υποσχέθηκε επίσης να διατηρήσει και να ενισχύσει το πρόγραμμα συμμόρφωσης, εκτός από την πρόσληψη ανεξάρτητου παρατηρητή για την εν λόγω τριετή διάρκεια.  

Το ίδιο το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, αρνήθηκε να σχολιάσει τις πολλαπλές κατηγορίες όταν επικοινώνησε με την ιστοσελίδα TechCrunch.  

Ξεκινώντας αρχικά τον Ιούνιο του 2017, η Binance αναπτύχθηκε μέσα σε 180 ημέρες και έγινε το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο στον κόσμο με βάση τον όγκο συναλλαγών. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι ο ημερήσιος όγκος ξεπέρασε τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια, επισκιάζοντας τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που παρατηρήθηκαν στην αντίπαλη Coinbase σύμφωνα με τους αριθμούς της CoinMarketCap. Ο ίδιος ο Zhao έκανε τον περασμένο χρόνο την εμφάνισή του και στη χώρα μας, στα πλαίσια του πρώτου summit που διοργάνωσε η Binance στην Ελλάδα. 

  • Like 4