Η Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποιεί ότι θα λάβει ρυθμιστικά μέτρα για την αγορά των εικονικών νομισμάτων, εφόσον δεν αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι που αναδύονται από τα «σκαμπανεβάσματα» του bitcoin.

Εξαιτίας της έντονης διακύμανσης της σχετικής αγοράς, ορισμένοι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη ύψους εκατομμυρίων ενώ άλλοι είχαν τεράστιες ζημίες. Το bitcoin διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο των 9.000 δολ. αλλά πρόσφατα κατέγραψε χαμηλό στα 6.000 δολ. Είχε προηγηθεί ιλιγγιώδης άνοδος της τιμής του, της τάξεως του 2.000%, όταν διαμορφώθηκε στα 20.000 δολ. προκαλώντας επενδυτική φρενίτιδα.

«Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και είναι σημαντικό να αναληφθεί παγκόσμια πρωτοβουλία», δήλωσε τη Δευτέρα ο Valdis Dombrovskis, ο Επίτροπος αρμόδιος για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. «Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να προχωρήσουμε στη ρύθμιση της αγοράς των εικονικών νομισμάτων σε επίπεδο ΕΕ εάν, δούμε π.χ. ότι αναδεικνύονται κίνδυνοι και δεν αναλαμβάνεται κάποια διεθνής προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η ΕΕ θα προβεί σε σχετικές αποφάσεις αργότερα αυτό το έτος ή στις αρχές του 2019.

Η ρύθμιση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων θα γίνει στο πλαίσιο που ισχύει για τις χρηματικοοικονομικές υπηρεσίες για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και την τρομοκρατία, ενώ θα αναγκάζει όσους συναλλάσσονται να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους. Στόχος είναι να δυσχερανθεί η χρήση bitcoin, Ethereum και άλλων εικονικών νομισμάτων για παράνομες δραστηριότητες.

Τhe Guardian

 

 

  • Haha 1