Το γνωστό και πλέον χρεωκοπημένο, ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων FTX έκανε γνωστό ότι έλαβε την απόφαση νωρίς το πρωί του Σαββάτου να θέσει τα κεφάλαια των χρηστών του σε κατάσταση «ψυχρής αποθήκευσης», δηλαδή σε πορτοφόλια εκτός σύνδεσης (ώστε να είναι προστατευμένα από χάκερ ή μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση).

Η εταιρεία έλαβε την σχετική απόφαση αφού διαπιστώθηκε ένα κύμα «μη εξουσιοδοτημένων συναλλαγών» που απέσυρε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων. Ο Γενικός Σύμβουλος του Αμερικάνικου παραρτήματος FTX US ανέφερε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, και χωρίς να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε παραβίαση ή εισβολή στα συστήματα της εταιρείας, ότι η εταιρεία προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση για να «μετριαστεί η ζημιά» που μπορεί να είχε προκληθεί από κάποια παραβίαση ή κλοπή.

Για τον μετριασμό της ζημιάς, η εταιρεία προχώρησε στη μεταφορά κεφαλαίων σε πορτοφόλια εκτός σύνδεσης ή σε «ψυχρή αποθήκευση» με σκοπό να εμποδίσει τυχόν χάκερ ή άλλους κυβερνοεγκληματίες από το να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτά. Η εταιρεία ωστόσο πήρε μέτρα αφότου είχαν γίνει καπνός πολλά εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

Τα κεφάλαια αποσύρθηκαν από την πλατφόρμα λίγο μετά την αίτηση για την υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα την Παρασκευή, επηρεάζοντας την Αμερικάνικη έκδοση της πλατφόρμας συναλλαγών κρυπτονομισμάτων FTX US, την παγκόσμια έκδοση της πλατφόρμας FTX και την Alameda Research. Δεν είναι ακόμα σαφές ποιο είναι το ακριβές ποσό που αποσύρθηκε από «μη εξουσιοδοτημένες συναλλαγές» από το ανταλλακτήριο ωστόσο σε μία έκθεση του CoinDesk γίνεται λόγος για ένα ποσό που θα μπορούσε να ξεπεράσει τα $600 εκατομμύρια. Τα κεφάλαια που «έγιναν καπνός» ήταν περίπου $473 εκατομμύρια σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Elliptic, η οποία ωστόσο ούτε εκείνη ωστόσο είχε πληροφόρηση για κάποια παραβίαση ή κλοπή. 

«Το FTX έπεσε θύμα hacking. Όλα τα χρήματα φαίνεται να έχουν χαθεί» έγραψε ένας διαχειριστής στο επίσημο κανάλι Telegram του ανταλλακτηρίου παρέχοντας μάλιστα οδηγίες προς τους χρήστες να διαγράψουν τις εφαρμογές του FTX και προειδοποιώντας τους να μην επισκέπτονται τις ιστοσελίδες της πλατφόρμας λόγω της παρουσίας κακόβουλου λογισμικού (malware). Οι ιστοσελίδες FTX.com και FTX.us δεν λειτουργούν επί του παρόντος.

Ο Sam Bankman-Fried, ιδρυτής της FTX και της Alameda Research παραιτήθηκε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ενώ παρά την κρισιμότητα των γεγονότων δεν έχει σχολιάσει ακόμα το θέμα. Κάποιοι χρήστες στο Twitter υποπτεύονται και εικάζουν ότι κάποια ή κάποιο μέλος από τον στενό κύκλο του Sam Bankman-Fried απέσυρε τα κεφάλαια από την πλατφόρμα, με τον γνωστό υποστηρικτή κρυπτονομισμάτων ZachXBT να δηλώνει στο Twitter ότι «διάφοροι πρώην υπάλληλοι της FTX του επιβεβαίωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν αυτές τις συναλλαγές». Ο Nick Percoco, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Kraken δήλωσε ότι η πλατφόρμα ήταν σε θέση να εντοπίσει την ταυτότητα του εν λόγω λογαριασμού καθώς ο φερόμενος κλέφτης χρησιμοποίησε το Kraken για να «ξεφορτώσει» τα χρήματα.

Η αναφορά της περασμένης εβδομάδας από το CoinDesk είχε μεγάλο μερίδιο στη γρήγορη κατάρρευση του FTX, καθώς η χρηματιστηριακή εταιρεία Alameda Research, επίσης του Sam Bankman-Fried, βασιζόταν κατά μεγάλο βαθμό στο FTT, ένα αδερφικό token από το FTX. Ως αποτέλεσμα, ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Binance, Changpeng "CZ" Zhao, ανακοίνωσε ότι το ανταλλακτήριό του θα ξεκινούσε την πώληση των tokens FTT, με αποτέλεσμα η αξία του κρυπτονομίσματος να πέσει κατακόρυφα καθώς τον ακολούθησαν πολλοί. Την ώρα που η FTX προσπαθούσε να αναπληρώσει το έλλειμμα των $8 δισεκατομμυρίων που προκλήθηκε από τα αμέτρητα αιτήματα ανάληψης, η Binance προσφέρθηκε να εξαγοράσει το ανταλλακτήριο ωστόσο σύντομα εγκατέλειψε το σχέδιο καθώς μόλις μία ημέρα αργότερα έκανε γνωστό ότι προέκυψαν «ζητήματα που είναι πέρα από τον έλεγχό της ή την ικανότητά της να βοηθήσει».

Σύμφωνα με ένα άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, o Sam Bankman-Fried είχε προσθέσει μία «κερκόπορτα» στο λογιστικό σύστημα της εταιρείας, επιτρέποντας του να παραποιεί τα «οικονομικά στοιχεία» χωρίς να «ειδοποιούνται άλλοι άνθρωποι». Όπως υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο Sam Bankman-Fried ενδέχεται να «μεταβίβασε κρυφά» έως και $10 δισεκατομμύρια από την FTX για να στηρίξει την Alameda Research, την άλλη του χρηματιστηριακή εταιρεία. Περίπου $1 με 2$ δισεκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να παραμένουν εκτός του λογιστικού συστήματος της FTX. Σε ένα μήνυμα που απέστειλε στο Reuters, ο Sam Bankman-Fried αρνήθηκε ότι μετάφερε κρυφά κεφάλαια πελατών απαντώντας με «ερωτηματικά» (???) όταν ερωτήθηκε για τα κεφάλαια που απουσίαζαν από την πλατφόρμα.

b815630b-fdde-4306-8930-669205e74f46-9UNo63.jpeg

Να αναφέρουμε ότι αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα δεν αφορά μόνο τις FTX US, FTX και Alameda Research αλλά και ακόμη 130 εταιρείες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ομίλου FTX (FTX Group). Οι FTX Australia και FTX Express Pay πάντως δεν σχετίζονται με τη διαδικασία πτώχευσης.

  • Like 2
  • Haha 7