Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο που υϊοθετεί το Bitcoin ως Εθνικό νόμισμα, μετά το Ελ Σαλβαδόρ πέρυσι.

Η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αλλά και το BBC News, έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για την υιοθέτηση του Bitcoin ως εθνικό νόμισμα ψηφίστηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας. Αξίζει ωστόσο να επισημάνουμε, ότι ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Martin Ziguele, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του καθώς το νομοσχέδιο εγκρίθηκε «με διακήρυξη». Το γραφείο του σημερινού Προέδρου της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Faustin-Archange Touadera, ισχυρίστηκε ότι η συγκεκριμένη επιλογή θα «βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτών της χώρας» και θα έβαζε στον παγκόσμιο χάρτη την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ως την πιο «τολμηρή και οραματίστρια χώρα στον κόσμο».

Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι οι γεωπολιτικοί αναλυτές και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες που βρίσκονται σε σύγχυση για τους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση της χώρας να ανακηρύξει εθνικό νόμισμα το Bitcoin. Παρόλο που η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αποτελεί μία χώρα με πλούσιο ορυκτό πλούτο, όπως είναι ο χρυσός και το ουράνιο, παραμένει μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου. Η χώρα εξάγει ίνες βαμβακιού και καφέ, το φοινικέλαιο, αραχίδες και ξυλεία καθώς και διαμάντια, αν και σε περιορισμένες ποσότητες. Η χώρα, έχει σχεδόν καταστραφεί από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 2012-2013 και επί του παρόντος μόνο το 11% του πληθυσμού των 4,8 εκατομμυρίων έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Είναι ένα από τα έξι κράτη της Αφρικής που χρησιμοποιούν το φράγκο CFA ως νόμισμα (πρόκειται για ένα περιφερειακό νόμισμα που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και συνδέεται με το Ευρώ).

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η υϊοθέτηση του Bitcoin από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει στόχο να υπονομεύσει το φράγκο CFA και να πλήξει την πρώην αποικιακή δύναμη της χώρας, τη Γαλλία. «Αποτελεί ένα μεγάλο μεσαίο δάχτυλο στο Γαλλικό οικονομικό σύστημα» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Chris Maurice, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Yellow Card που εστιάζει κυρίως στην Αφρικανική αγορά.  Άλλοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση ενδεχομένως συνδέεται με την Ρωσία, καθώς οι δύο χώρες έχουν στενή σχέση. Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ήταν μία από τις λίγες χώρες που επέλεξαν να απόσχουν της ψηφοφορίας των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζε τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ η κυβέρνηση της χώρας έχει επικριθεί για την συνεργασία της με Ρωσικές μισθοφορικές δυνάμεις (Wagner Group) για να καταπολεμήσει τις αντάρτικες ομάδες. «Το πλαίσιο, δεδομένης της συστημικής διαφθοράς και του Ρώσου εταίρου που αντιμετωπίζει διεθνείς κυρώσεις, ενθαρρύνει την καχυποψία», δήλωσε ο αναλυτής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Thierry Vircoulon στο Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Haha 6