Την ώρα που η Google πειραματίζεται με μπαλόνια γεμάτα ήλιο για την πρόσβαση στο Internet, το Facebook εργάζεται με drones, δορυφόρους και λέϊζερ. Η εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα το Connectivity Lab, το οποίο αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Internet.org.

Σε ένα σύντομο βίντεο, η εταιρεία εξηγεί τα έξοδα και τις ελλείψεις του ισχύοντος συστήματος που χρησιμοποιείται για τη διανομή του Internet. Ο Yael Maguire του Facebook εξηγεί κάποια από τα σχέδια της εταιρείας σχετικά με δορυφόρους που αφορούν σε περιβάλλοντα χαμηλής πυκνότητας πλυθυσμού, και τα οποία περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό δορυφορικών συστημάτων χαμηλής τροχιάς και γεωστατικών δορυφόρων.

 

Για την παροχή επαρκούς κάλυψης, θα χρειαστεί να επιστρατευτούν πολλαπλοί δορυφόροι σε τροχιά, με το Facebook να ελπίζει ότι μπορεί να τους συνδέσει με τεχνολογία λέϊζερ. «Στην ομάδα μας έχουμε μερικούς πρωτοπόρους στον συγκεκριμένο τομέα που ονομάζεται «Free Space Optics» με τη βοήθεια του οποίου μπορούμε να διανείμουμε εκπληκτικά υψηλής χωρητικότητας ροές δεδομένων, εφάμιλλες με αυτές που μπορούν να προσφέρουν τα δίκτυα οπτικών ινών, αλλά μέσω του αέρα» είπε ο Maguire.

 

 

Σε προαστιακές περιοχές, όπου υπάρχει σχετικά υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα θα χρησιμοποιηθούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που μπορούν να βρίσκονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στον αέρα –σε ύψος 20 χιλιομέτρων για μήνες- και που θα αντλούν την ενέργεια τους από τον ήλιο.

 

Σε σχετικό δελτίο τύπου, το Internet.org αναφέρει ότι εργάζεται με την πενταμελή ομάδα της Ascenta, στη Μ.Βρετανία η οποία ειδικεύεται σε αεροσκάφη υψηλής αντοχής, μεγάλων υψόμετρων. Η μεγάλη δουλειά που γίνεται από το Internet.org και το Facebook έρχεται σε συνάρτηση με αναφορές που θέλουν το Facebook να βρίσκεται κοντά στην εξαγορά της Titan Aerospace, ενός κατασκευαστή drones που μπορούν να πετούν για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα και που τροφοδοτούνται με ηλιακή ενέργεια.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EMwzdYN2v2U

 

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου, το έργο μας στις Φιλιππίνες και στην Παραγουάη διπλασίασε τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν mobile data χάρη στη συνεργασία μας με παρόχους, βοηθώντας τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο Internet, είπε ο co-founder και CEO του Facebook, Mark Zuckerberg. “Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε τέτοιες συνεργασίες, ωστόσο για να συνδέσουμε όλο τον κόσμο, θα χρειαστεί να εφεύρουμε νέες τεχνολογίες επίσης. Και εκεί είναι που εστιάζει το Connectivity Lab, και έχουμε πολύ συναρπαστική δουλειά να κάνουμε».

 

Link.png Site: http://thenextweb.com/facebook/2014/03/27/facebooks-connectivity-lab-looking-drones-satellites-lasers-provide-internet-access/[/url]']TheNextWeb