Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι έτοιμοι να δημοσιοποιήσουν περισσότερες από 3.000 καταχωρίσεις τις οποίες αγόρασαν ρωσικά trolls στο Facebook, με στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2016.

Το Facebook, το Twitter και η Google βρέθηκαν στη δίνη ενός πολιτικού σκανδάλου, όταν οι νομοθέτες αποκάλυψαν ότι ρωσικά trolls χρησιμοποίησαν τις τεχνολογικές πλατφόρμες τους προκειμένου να ασκήσουν επιρροή στο εκλογικό σώμα.

Μόνο στο Facebook εντοπίστηκαν 470 λογαριασμοί που συνδέονται με το Internet Research Agency, μία ρωσική επιχείρηση αξίας εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την online προπαγάνδα. Η IRA αγόρασε 3.000 καταχωρίσεις στο Facebook, τις οποίες είδαν περί τα 10 εκατομμύρια χρηστών. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης από το Κογκρέσο του Mark Zuckerberg, παρουσιάστηκαν ορισμένα αποσπάσματα των διαφημίσεων αυτών τα οποία περιείχαν διχαστικά κοινωνικά και πολιτικά μηνύματα. Τώρα, οι Δημοκρατικοί από την Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν όλες τις καταχωρίσεις.

Έτσι, θα ενημερωθεί το κοινό πόσα πλήρωσαν τα ρωσικά trolls στο Facebook, πόσοι άνθρωποι τις είδαν και ποιες κοινωνικές ομάδες ήταν ο στόχος. Το νομοθετικό σώμα προτείνει την υιοθέτηση του νόμου «Honest Ads Act» που θα ρυθμίζει το καθεστώς εξαγοράς και προβολής των διαφημίσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Mark Zuckerberg δήλωσε ότι υποστηρίζει τις ρυθμίσεις, όπως και το Twitter.

Να σημειωθεί ότι οι αντίστοιχοι «ύποπτοι» λογαριασμοί στο Twitter είναι 201, ενώ Ρώσοι ξόδεψαν δεκάδες χιλιάδες δολάρια για καταχωρίσεις στις αναζητήσεις των YouTube, Gmail και Google.

CNET