Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το Facebook επιχείρησε να αποκτήσει πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία της οικονομικής κατάστασης κάθε χρήστη του μέσω της τράπεζας του.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι το Facebook πλησίασε τις Wells Fargo, JP Morgan Chase και Citigroup με στόχο κάποιου είδους συνεργασία. Έτσι, σε αντάλλαγμα για τα στοιχεία της οικονομικής κατάστασης κάθε χρήστη, πρότεινε να δώσει στους πελάτες κάθε τράπεζας τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές μέσω της πλατφόρμας του.

Εκπρόσωπος του Facebook απάντησε σε σχετική ερώτηση για την εγκυρότητα των παραπάνω ισχυρισμών στο The Next Web ότι τα παραπάνω δεν είναι αλήθεια και πως η εταιρεία του ζήτησε από τις τράπεζες να συνεργαστούν με στόχο την ενσωμάτωση… τραπεζικών chatbots στο app Messenger.

“Όπως πολλές εταιρείες στο διαδίκτυο με εμπορικές επιχειρήσεις, συνεργαζόμαστε με τράπεζες και εταιρείες πιστωτικών καρτών για να προσφέρουμε υπηρεσίες όπως δυνατότητα chat για πελάτες ή διαχείριση λογαριασμών. Η ιδέα είναι ότι η εμπειρία του messaging με μια τράπεζα μπορεί να είναι καλύτερη από την αναμονή στο τηλέφωνο - και επιπλέον είναι εντελώς «opt-in». Δεν χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες (και για κάτι άλλο) πέρα από την ενεργοποίηση τέτοιων τύπων εμπειριών – δεν τις χρησιμοποιούμε για διαφήμιση ή οτιδήποτε άλλο» απάντησε στην ιστοσελίδα The Next Web o εκπρόσωπος του Facebook.

Δεν έχουν περάσει ούτε έξι μήνες από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του Facebook βρέθηκαν χωρίς την άδεια των χρηστών του σε λάθος χέρια. Το σκάνδαλο φαίνεται πως έπαιξε και αυτό τον ρόλο του στην απότομη πτώση του Facebook στο χρηματιστήριο στα τέλη του περασμένου μήνα. Όπως και να έχει, οι τράπεζες δεν βρήκαν φαίνεται την ιδέα και ιδιαίτερα ελκυστική. Ένας εκπρόσωπος της Wells Fargo έκανε την παρακάτω δήλωση στην εφημερίδα NY Daily News: "Η διατήρηση της ιδιωτικότητας των δεδομένων των πελατών μας είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας για την Wells Fargo. Δεν συμμετέχουμε ενεργά σε συνομιλίες ανταλλαγής δεδομένων με το Facebook".

The Next Web