Το Facebook αναγκάστηκε να ακυρώσει το λανσάρισμα της λειτουργίας Dating στην Ευρώπη, έπειτα από θέματα που προέκυψαν με τις ρυθμιστικές αρχές για την προστασία των δεδομένων της Ιρλανδίας.

Η λειτουργία Dating θα έκανε ντεμπούτο στην Ευρώπη την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν και οι ερωτευμένοι έχουν ακόμη ένα λόγο να γιορτάσουν την αγάπη τους. Φρένο στις επιθυμίες του Facebook, έβαλε η Ιρλανδία, αφού λέγεται πως η λειτουργία αυτή δεν συμμορφωνόταν με τους Ευρωπαϊκούς νόμους.

Το Dating είναι η προσπάθεια του Facebook να «χτυπήσει» το Tinder, αξιοποιώντας την ήδη τεράστια βάση χρηστών που έχει, συνδυαστικά σε Facebook, Instagram και WhatsApp. Οι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις ιστορίες του Instagram ως φωτογραφίες για το Dating ενώ επίσης θα μπορούν να βάζουν σε μία λίστα χρήστες τους οποίους συμπαθούν ιδιαίτερα.

Ο ευρωπαϊκός νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ο γνωστός σε όλους GDPR, απαιτεί από τις εταιρίες να εξετάσουν όλες τις πιθανές επιπτώσεις από τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται τα δεδομένα. Αυτό συνεπάγεται με το να παραδίδουν μία αξιολόγηση στις ρυθμιστικές αρχές, που θα αποδεικνύει πως η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται με ασφαλή και νόμιμο τρόπο.

Δεδομένου λοιπόν πως η ευρωπαϊκή έδρα του Facebook βρίσκεται στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, έπρεπε τα σχέδια για το Facebook Dating να παραδοθούν στην τοπική ρυθμιστική αρχή, πολύ πριν την κυκλοφορία της λειτουργίας στην Ευρώπη. Αν και ο νόμος δεν προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το άρθρο 36 προτείνει μεταξύ οκτώ και δεκατεσσάρων εβδομάδων. Το Facebook έκανε τη σχετική ενημέρωση στις 3 Φεβρουαρίου, με σκοπό να το κυκλοφορήσει στις 13. Πολύ λίγος χρόνος για μία τέτοια πρωτοβουλία, όπως δήλωσε και οι Graham Doyle, αναπληρωτής Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων στην Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας.

Ο Doyle ανέφερε επίσης πως η ρυθμιστική αρχή δεν έλαβε καμία τεκμηρίωση αναφορικά με τα δεδομένα των χρηστών ενώ συμπλήρωσε λέγοντας πως τα γραφειοκρατικά θέματα δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν έτσι εύκολα. Σε αντίθεση, οι αρχές περίμεναν επίσημα έγγραφα που θα αποδείκνυαν ότι το Dating, ήταν συμβατό με το GDPR. Το Facebook όμως έχει άλλη γνώμη επί του θέματος, λέγοντας ότι παρέδωσε τη σχετική εκτίμηση.

Η ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας δήλωσε επίσης πως αν και προσπάθησαν στις 10 Φεβρουαρίου να συλλέξουν τα έγγραφα που χρειάζονταν, πηγαίνοντας οι ίδιοι στα γραφεία του Facebook, κάτι τέτοιο δεν ήταν τελικά εφικτό. Τελικά δύο μέρες αργότερα, το Facebook ανακοίνωσε πως θα αναστείλει την διάθεση της λειτουργίας.

Engadget