Το Calibra είναι μέρος του project Libra, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τη μη κερδοσκοπική εταιρία Libra Association.

Όταν το Facebook αποκάλυψε το project κρυπτονομισμάτων Libra, αποτελούνταν από δύο ξεχωριστά πράγματα. Το Libra Association, μία μη κερδοσκοπική εταιρία που επιβλέπει όλα όσα αφορά το Libra, αλλά και το Calibra, μία θυγατρική του Facebook που σχεδιάζει ψηφιακά πορτοφόλια με βάση το Libra και τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν στο WhatsApp και Messenger. Όπως ανακοίνωσε το Facebook, μετονομάζει το Calibra σε Novi.

Με την αλλαγή του ονόματος, το Facebook προσπαθεί κάνει σαφές ότι το Libra δεν είναι αποκλειστικό ένα δικό του project. Αν και είναι μέλος του Libra Association, υπάρχουν δεκάδες άλλες μέλη όπως οι Andreessen Horowitz, Coinbase, Iliad, Lyft, Shopify, Spotify, Uber κι άλλοι. Το Libra blockchain υποτίθεται ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από το Facebook, ενώ το Novi είναι ένα project αποκλειστικά του Facebook με επικεφαλής τον David Marcus. Σύμφωνα με την εταιρία, το Novi προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «novus» που σημαίνει νέα και «via» που σημαίνει τρόπος/μέσω.

Το πρώτο προϊόν του Novi θα είναι ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης και θα μπορεί κάποιος να κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό. Δεν απαιτεί λογαριασμό στο Facebook ή WhatsApp ενώ την ίδια στιγμή το πορτοφόλι θα είναι προσβάσιμο μέσα από το Messenger αλλά και το WhatsApp. Μέσω των chat εφαρμογών, θα μπορεί κάποιος να ανοίξει ένα ξεχωριστό μενού, μέσω του οποίου θα μπορεί να στείλει ή να λάβει χρήματα χρησιμοποιώντας το Novi ψηφιακό του πορτοφόλι.

facebook-calibra-novi-2.jpg.6eaf466d1b81ad0e206df87dfca40cf4.jpg

Η θυγατρική του Facebook θέλοντας να προλάβει «περίεργες» καταστάσεις, καθησυχάζει αναφορικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, θέτοντας από την αρχή τους κανόνες. Με την εγγραφή στο Novi, θα πρέπει ο κάτοχος να τραβήξει μία φωτογραφία από πιστοποιητικό ταυτότητας. Το Novi, όπως μπορεί να καταλάβει κανείς, δεν είναι ένας τρόπος για ανώνυμη αποστολή χρημάτων.

Απεναντίας, το Novi υπόσχεται άμεσες συναλλαγές και χωρίς κρυφές χρεώσεις για μεταφορές χρημάτων σε άλλες χώρες ή τοπικές πληρωμές. Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξουν στο μέλλον χρεώσεις αλλά η εταιρία θέλει να υπάρχει διαφάνεια σχετικά με όσα αφορούν μεταφορές και πληρωμές.

Η Libra Association έκανε πρόσφατα σημαντικές αλλαγές στο πρωτόκολλο κρυπτογράφησης. Η εταιρία δεν δημιουργεί πλέον ένα παγκόσμιο κρυπτονόμισμα Stablecoin, που θα ήταν συνδεδεμένο με διάφορα είδη νομισμάτων και χαρτονομισμάτων. Αντιθέτως, θα υπάρχουν πολλά Stablecoins που θα είναι συνδεδεμένα το κάθε ένα ξεχωριστά με διαφορετικό νόμισμα, όπως USD, EUR, GBP ή SGD.

Οι χρήστες του Novi καθώς και άλλοι χρήστες που χρησιμοποιούν πορτοφόλια που βασίζονται στο Libra, θα μπορούν να στέλνουν και να λαμβάνουν LibraUSD, LibraEUR, LibraGBP ή LibraSGD. Το Novi θα λειτουργήσει επίσης ως μεσολαβητής τόσο για τη μετατροπή πραγματικών νομισμάτων σε κρυπτονομίσματα όσο και το αντίστροφο. Να εξαργυρώσει κάποιος τα κρυπτονομίσματά του.

Το Novi αναμένεται να λανσαριστεί όταν γίνει διαθέσιμο το δίκτυο Libra. Αρχικά, μόνο ένα περιορισμένο σύνολο χωρών θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην υπηρεσία.