Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υπέβαλε για ακόμη μία φορά καταγγελία κατά του Facebook, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία του Mark Zuckerberg πρέπει να «σπάσει» πουλώντας τα Instagram και WhatsApp.

Στην αναθεωρημένη της καταγγελία, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) υποστηρίζει ότι το Facebook όχι μόνο έχει το μονοπώλιο στην κοινωνική δικτύωση στις ΗΠΑ αλλά και ότι φαίνεται να δυσχεραίνει ή και να καταπνίγει τον ανταγωνισμό. Η νέα αυτή υπόθεση έρχεται εν μέσω αυστηρότερων ελέγχων σχετικά με το μέγεθος και τη δύναμη της αυτοκρατορίας του Facebook καθώς και τα μέσα που χρησιμοποίησε για να εξαγοράσει ανταγωνιστές την ώρα που αυξανόταν η δημοτικότητα τους.

Στην καταγγελία γίνεται αναφορά σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Mark Zuckerberg το οποίο απεστάλη το 2008 και στο οποίο φαίνεται να λέει: «είναι καλύτερο να αγοράζεις παρά να ανταγωνίζεσαι». Οι νομικοί εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου υποστηρίζουν ότι το Facebook κινήθηκε με βάση τη παραπάνω στρατηγική παρακολουθώντας τους αντιπάλους τους και εξαγοράζοντας τους όταν έγιναν αρκετά μεγάλοι για να αποτελούν απειλή.

Στις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν από το Facebook συμπεριλαμβάνονται βεβαίως οι εξαγορές των Instagram και WhatsApp που σήμερα αποτελούν μεγάλο μέρος της εταιρείας που συνιστά το Facebook. Ο Mark Zuckerberg έχει κάνει το τελευταίο διάστημα πολλές κινήσεις για να ενσωματώσει τις τρεις εφαρμογές μεταξύ τους στο όνομα της ευκολίας χρήσης με στόχο από ότι φαίνεται -όπως επισημαίνουν και οι επικριτές του- να καταστήσει δυσκολότερο για τις ρυθμιστικές αρχές να «σπάσουν» τις τρεις εφαρμογές.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί το Facebook ότι λειτουργεί ένα μονοπώλιο «για προσωπικές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης» στις ΗΠΑ επειδή ελέγχει τόσο το Facebook όσο και το Instagram ενώ ως πιο κοντινό ανταγωνιστή αναφέρει το Snapchat, το οποίο όμως έχει πολύ λιγότερους χρήστες και από τις δύο εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης του Mark Zuckerberg. Στην αγωγή που υπεβλήθη, το Facebook επίσης κατηγορείται ότι εξακολουθεί να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που χρησιμοποιεί τις εταιρείες που εξαγόρασε για να δημιουργήσει μία «προστατευτική ασπίδα» για το μονοπώλιο του στην κοινωνική δικτύωση με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να υποστηρίζει ότι θα εξακολουθεί να εξαγοράζει ή να βάζει εμπόδια σε άλλες εταιρείες αν δεν το σταματήσουν.

Στην αγωγή, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου ζητά από το δικαστήριο να ζητήσει από το Facebook να πουλήσει τις άλλες επιχειρήσεις του συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp για να διασφαλιστεί ότι θα μπορούν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Επίσης ζητά από το δικαστήριο να απαγορεύσει στο Facebook να προχωρήσει σε μελλοντικές εξαγορές και να θεσπίσει κανόνες που θα εξαναγκάζουν να πάρει άδεια αν επιθυμεί να πραγματοποιήσει τέτοιες συμφωνίες.