Το Εποπτικό Συμβούλιο του Facebook επικύρωσε τον αποκλεισμό του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump από την γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Παρόλα αυτά, ο ελεγκτικός μηχανισμός δήλωσε ότι «δεν είναι σωστό για το Facebook να επιβάλει τον αόριστο αποκλεισμό» του Donald Trump καλώντας την εταιρεία να επανεξετάσει την απόφαση εντός των επόμενων έξι μηνών για να «προσδιορίσει και να δικαιολογήσει μία στάση που να είναι σύμφωνη με τους κανόνες που εφαρμόζονται σε άλλους χρήστες της πλατφόρμας του». Με βάση λοιπόν την απόφαση του Εποπτικού Συμβουλίου, ενδέχεται η πόρτα της πλατφόρμας να ανοίξει για τον Trump κάποια στιγμή φέτος, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει βεβαίως στο Facebook.

Σε δήλωση του την Τετάρτη, ο Αντιπρόεδρος του Facebook στον τομέα Διεθνείς Υποθέσεις και Επικοινωνίες, Nick Clegg, δήλωσε ότι το Facebook θα εξετάσει την απόφαση του συμβουλίου επιτήρησης και θα καθορίσει μια πολιτική θέση σχετικά με τους αόριστου χρόνου αποκλεισμούς όπως ζητήθηκε από το συμβούλιο. «Στο μεταξύ, οι λογαριασμοί του κ. Trump παραμένουν σε αναστολή» δήλωσε ο κ. Clegg.

Να αναφέρουμε ότι το Εποπτικό Συμβούλιο (Oversight Board) συστήθηκε και χρηματοδοτείται από το Facebook από το 2018  ωστόσο είναι πολιτικώς ανεξάρτητο από την εταιρεία και αποτελείται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ειδικούς από διάφορους κλάδους σε πολλές χώρες. Σχεδιάστηκε για να έχει κατά κάποιο τρόπο τον ρόλο ενός «διεθνούς εφετείου» για υψηλού προφίλ υποθέσεις moderation στην πλατφόρμα. Ο Donald Trump αποκλείστηκε από τις πλατφόρμες του Facebook  μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο που μας πέρασε, επίθεση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως απόπειρα κατάλυσης της δημοκρατίας και εξέγερση (το συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υποκίνησε τα επεισόδια). 

Να αναφέρουμε ότι και το Twitter έχει διαγράψει τον λογαριασμό του Trump ενώ και το YouTube έχει αποκλείσει τον λογαριασμό του, αν και η CEO του YouTube, Susan Wojcicki υποσχέθηκε πρόσφατα την επαναφορά του λογαριασμού του μελλοντικά, και μόλις αποκλειστεί το ενδεχόμενο υποκίνησης βίαιων εκδηλώσεων.