Μετά από διάφορες μετονομασίες, καταθέσεις και ακροάσεις ενώπιον του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και διάφορες αποχωρήσεις υψηλού προφίλ από το προσωπικό, τερματίστηκε το εγχείρημα του κρυπτονομίσματος Diem της Meta (Facebook).

Ο οργανισμός που βρισκόταν πίσω από το Diem επιβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι πούλησε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία έναντι περίπου $200 εκατομμυρίων στην Silvergate, μία τράπεζα που ειδικεύεται στα κρυπτονομίσματα, και με την οποία συνεργάστηκε για να λανσαριστεί το συγκεκριμένο stablecoin, το οποίο θα «συνδεόταν» με το Αμερικανικό δολάριο.

Η απόφαση για την πώληση έγινε αφότου «κατέστη σαφές από τον διάλογό μας με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών φορέων ότι το έργο δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει» εξήγησε ο CEO της Diem, Stuart Levey. Να αναφέρουμε ότι η Federal Reserve των Η.Π.Α. ήταν ένας από τους βασικούς πολέμιους του Diem.  

Η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας πίσω από το Diem σηματοδοτεί το τέλος μιας προσπάθειας που από ότι φαίνεται ήταν καταδικασμένη από την αρχή. Αν και το Facebook, που τώρα βρίσκεται κάτω από την «ομπρέλα» της Meta, ανέπτυξε όλες τις εφαρμογές που θα χρησιμοποιούνταν για τις συναλλαγές με το token, εντούτοις σε μία προσπάθεια να κάμψει τη δυσπιστία και τις όποιες αντιστάσεις, σχημάτισε τον Libra Association, για τη διακυβέρνηση του κρυπτονομίσματος μαζί με άλλες εταιρείες.

Παρόλα αυτά, τόσο οι ομοσπονδιακοί ρυθμιστικοί φορείς, όσο και άλλες εταιρείες, δεν έκρυψαν τον φόβο τους ότι το Libra, όπως ήταν τότε η ονομασία του token, θα έκανε το Facebook ακόμα ισχυρότερο. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα μέλη του Libra Association άρχισαν να τον εγκαταλείπουν, το ένα μετά το άλλο, μόνο μήνες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας του.

Το κρυπτονόμισμα Libra έκανε την εμφάνιση του σε μία χρονική περίοδο όπου τα stablecoins, τα οποία σχεδιάστηκαν να έχουν καθορισμένη αξία προκειμένου να ενθαρρύνονται οι τακτικές συναλλαγές, ήταν μία νέα ιδέα και δεν ελέγχονταν στενά από τις ρυθμιστικές αρχές. Δεδομένου πόσο μεγάλη έχει γίνει η αγορά των stablecoins από το 2019, οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν τρόπους να υπόκεινται στη νομοθεσία.

Τον Νοέμβριο, εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου οικονομικών δήλωσε ότι τα stablecoins θα πρέπει να ακολουθούν τους ίδιους κανόνες και τη νομοθεσία με τις τράπεζες ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να υποχρεώσει τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αντιμετωπίσουν τα κρυπτονομίσματα ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας.  

Αν και η Meta πλέον δεν έχει δεσμούς με το Diem, εντούτοις υπάρχει το ενδεχόμενο η Silvergate ή κάποια άλλη εταιρεία να αναστήσει το εγχείρημα. Αν και η φήμη της Meta (Facebook) οδήγησε ενδεχομένως στον «καταποντισμό» του εγχειρήματος, ο σχεδιασμός του Diem ήταν περισσότερο διάφανος και φιλικός προς τη νομοθεσία ή τις ρυθμιστικές αρχές σε σχέση με άλλα stablecoins που υπάρχουν σήμερα. Είναι πάντως ξεκάθαρο ότι ορισμένοι από τους ηγέτες του stablecoin της Meta νιώθουν ότι «κάηκαν» από την πολιτική διάσταση που πήρε το θέμα. Ο David Marcus, το πρώην στέλεχος του Facebook που δημιούργησε το Libra και αποχώρησε στο τέλος της περσινής χρονιάς έγραψε στο Twitter ότι μελλοντικά θα μελετήσει τη συμπεριφορά και τις θέσεις ορισμένων πολιτικών και εκπροσώπων απέναντι στο εγχείρημα.

 

  • Like 1
  • Thanks 1