Μέχρι πρότινος, η δυνατότητα κοινής χρήσης προσωπικών δεδομένων με το Facebook ήταν προαιρετική, κάτι που σταδιακά θα σταματήσει να ισχύει.

Μια ανανέωση στους όρους χρήσης του WhatsApp θα μετατρέψει από προαιρετική σε απαραίτητη την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ της εφαρμογής και του Facebook. Τον Ιούλιο του 2020 είχαν γίνει κάποιες παρόμοιες αλλαγές στους όρους χρήσης, όμως η εφαρμογή έδινε τη δυνατότητα ο χρήστης να αρνηθεί την κοινοποίηση των στοιχείων του, κάτι που πλέον δεν υπάρχει ως επιλογή.

Χρήστες του WhatsApp αρχίζουν σταδιακά να βλέπουν την παρακάτω εικόνα όταν ανοίγουν την εφαρμογή, στο κάτω μέρος της οποίας αναφέρεται πως οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 8 Φεβρουαρίου 2021. 

WhatsApp privacy policy update notification

Πιο αναλυτικά, σχετικά με το ποιες πληροφορίες θα παρέχονται στη Facebook, οι όροι αναφέρουν το εξής:

Αναφορά σε κείμενο

"Οι πληροφορίες που μοιραζόμαστε με τις υπόλοιπες εταιρείες της Facebook περιλαμβάνουν τα στοιχεία εγγραφής του λογαριασμού (όπως ο αριθμός τηλεφώνου), δεδομένα συναλλαγών, πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία, πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με άλλους (συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων) όταν χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες μας, πληροφορίες της φορητής συσκευής σας, την διεύθυνση IP σας και ενδέχεται να περιλαμβάνονται άλλες πληροφορίες που εντοπίζονται στην ενότητα «Πληροφορίες που συλλέγουμε» στην Πολιτική Απορρήτου ή αποκτήθηκαν κατόπιν ενημέρωσής σας ή με τη συγκατάθεσή σας."

Όσο για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες, αναφέρεται πως προορίζονται για:

  • τη βελτίωση των υποδομών και των συστημάτων παράδοσης
  • την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες μας [WhatsApp] ή οι δικές τους [Facebook]
  • τη βελτίωση της ασφάλειας και της ακεραιότητας των υπηρεσιών σε όλο το φάσμα των προϊόντων των εταιρειών της Facebook, π.χ. συστήματα ασφαλείας και καταπολέμηση του σπαμ, της κατάχρησης ή των παραβατικών δραστηριοτήτων
  • τη βελτίωση των υπηρεσιών τους [Facebook] και των εμπειριών σας μέσα από τη χρήση τους, όπως οι προσωποποιημένες προτάσεις (για παράδειγμα, φίλων ή ομάδων ή ενδιαφέροντος περιεχομένου), εξατομίκευση λειτουργιών και περιεχομένου, βοήθεια στην ολοκλήρωση αγορών και συναλλαγών, και στην εμφάνιση σχετικών προσφορών και διαφημίσεων μέσα στα προϊόντα των εταιρειών της Facebook
  • την παροχή ενσωματώσεων που σας επιτρέπουν να συνδέσετε τις εμπειρίες σας στο WhatsApp με άλλα προϊόντα της Facebook. Για παράδειγμα, επιτρέποντάς σας να συνδέσετε τον Facebook Pay λογαριασμό σας για πληρωμές στο WhatsApp ή για να σας επιτρέπεται να συνομιλήσετε με φίλους σας που χρησιμοποιούν άλλα προϊόντα της Facebook, όπως το Portal, συνδέοντας τον λογαριασμό σας στο WhatsApp.

Με λίγα λόγια, η κίνηση αποσκοπεί στο να προσφέρεται μια πιο ενιαία εμπειρία για τους χρήστες εφαρμογών που ανήκουν στη Facebook. Σίγουρα, θα είναι βολικό για χρήστες που βρίσκονται στο WhatsApp αλλά δεν έχουν Facebook και θέλουν να μιλήσουν με φίλους τους που βρίσκονται στην αντίστροφη θέση, για παράδειγμα.

Βέβαια, είναι άλλο ένα βήμα εμπρός για τη Facebook όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγονται και τον τρόπο που μοιράζονται σε μια ντουζίνα υπηρεσίες, μιας και ο όμιλος έχει εφαρμογές όπως Messenger, Instagram και WhatsApp κάτω από τις «φτερούγες» του, μεταξύ άλλων. Μάλιστα, κάτι που μέχρι τώρα ήταν στο χέρι του χρήστη, πλέον γίνεται αναγκαστικό καθώς μετά τις 8 Φεβρουαρίου όποιος δεν συμφωνήσει με τους νέους όρους χρήσης τότε δε θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή WhatsApp.