Άμεσα αναμένεται να αλλάξει ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται νέα bitcoin.

Η διαδικασία, που ονομάζεται halving και καταγράφεται κάθε τέσσερα χρόνια, ενσωματώθηκε στον κώδικα του bitcoin από το δημιουργό του, γνωστό με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο, προκειμένου να περιορίζεται ο ρυθμός με τον οποίο εισέρχονται στην αγορά τα νέα bitcoin.

Η διαδικασία, σύμφωνα με την αντίστροφη μέτρηση του CoinGecko, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

Για ορισμένους οπαδούς των κρυπτονομισμάτων, το halving έρχεται να επιβεβαιώσει την αξία του bitcoin ως μία σταδιακά σπανιότερης ανταλλακτικής μονάδας -ο Νακαμότο έθεσε το ανώτατο όριο των bitcoin στα 21 εκατομμύρια- ενώ οι σκεπτικιστές ερμηνεύουν την επικείμενη εξέλιξη σαν μια τεχνική τροποποίηση, στην οποία αποδίδεται αδικαιολόγητη σημασία από καιροσκόπους, προκειμένου να διογκωθεί η τιμή του εικονικού νομίσματος.

Η όλη διαδικασία έγκειται στον περιορισμό στο μισό των αποτελεσμάτων που έχουν όσοι ασχολούνται με την "εξόρυξη" του κρυπτονομίσματος προκειμένου να δημιουργηθούν νέα bitcoin, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος της κυκλοφορίας νέων κρυπτονομισμάτων στην αγορά.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται στον απόηχο της ραγδαίας ανόδου της τιμής του bitcoin στο ιστορικό υψηλό των 73.803,25 δολαρίων το Μάρτιο, καθώς το κρυπτονόμισμα είχε περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 2023 ανακτώντας την αξία που είχε απωλέσει στη διάρκεια της θεαματικής πτώσης που κατέγραψε μέσα στο 2022. Την Πέμπτη, το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα αποτιμώντας στα ανταλλακτήρια στα 63.800 δολάρια.

Τόσο το bitcoin όσο και άλλα κρυπτονομίσματα ενισχύονται λόγω του ενθουσιασμού που προκάλεσε η απόφαση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να εγκρίνει τη μερική χρήση του κρυπτονομίσματος των Ιανουάριο, καθώς και τις εκτιμήσεις που θέλουν τις κεντρικές τράπεζες να προχωρούν σε μείωση των επιτοκίων.

Προηγούμενα halving καταγράφηκαν το 2012, το 2016 και το 2020. Ορισμένοι θιασώτες των κρυπτονομισμάτων επισημαίνουν πως εκείνες οι διαδικασίες ακολουθήθηκαν από ισχυρές ανοδικές τάσεις, εκτιμώντας πως κάτι ανάλογο θα συμβεί και αυτή τη φορά, όμως πολλοί αναλυτές διατηρούν αμφιβολίες.

"Δεν αναμένουμε αυξήσεις στην τιμή του bitcoin μετά το halving καθώς είναι ήδη υπερτιμημένο", ανέφεραν σε έκθεσή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναλυτές της JP Morgan. Αντίθετα, εκτιμούν πως η τιμή του κρυπτονομίσματος θα πέσει, λόγω του ότι έχει συγκεντρώσει υπερβολικό αριθμό συναλλαγών ήδη, ενώ η διοχέτευση επενδυτικών κεφαλαίων προς την ευρύτερη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων μέσα στο 2024 χαρακτηρίζεται "υποτονική".

Οι ρυθμιστικές αρχές προειδοποιούν εδώ και καιρό ότι το bitcoin συνιστά επένδυση υψηλού ρίσκου, με περιορισμένες πραγματικές χρήσης, αν και ο αριθμός των αποδεκτών συναλλαγών στο συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα καταγράφει ανοδικές τάσεις.

Το bitcoin δυσκολεύτηκε να βρει το βηματισμό του μετά το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου, ενώ κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες που σημαδεύτηκαν από γεωπολιτικές εντάσεις κατέγραψε πτώση, τη στιγμή που το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να διατηρήσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

  • Like 6
  • Haha 2